ΚΟΣΜΟΣ

Υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Τραμπ και Τσίπρας;

Υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Τραμπ και Τσίπρας;
REUTERS/Joshua Roberts

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, έχουν ήδη χειροκροτηθεί για τη συμφωνία τους, η οποία μπορεί να δώσει τέλος σε ένα, εδώ και χρόνια, κλειδωμένο ζήτημα γύρω από το όνομα της “Μακεδονίας”. Το δημοψήφισμα της Κυριακής για το ζήτημα μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αναφέρει το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ σε τηλεγράφημά του που αναδημοσιεύουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.

Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.

«Η αίσθηση της προμνησίας (deja vu) είναι σαφής όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ αναφέρονται μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στο Δικαστήριο του ΟΗΕ και κεραυνοβόλησε τον «πυραυλάνθρωπο» – τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μερικές ημέρες αργότερα, η χώρα του δικτάτορα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν πόλεμο και δεσμεύθηκε να απαντήσει καταρρίπτοντας αμερικανικά αεροπλάνα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναφέρονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά τους να μειώσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η υποστήριξη ώστε ο Τραμπ να γίνει ο πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα λάβει το βραβείο υπάρχει, μεταξύ άλλων, στο Νορβηγικό Προοδευτικό Κόμμα (FPR).

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ιστορικό. Θα πρέπει βέβαια να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε αυτή η διαδικασία να έχει καλά αποτελέσματα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε στέλνοντας ένα σαφές σήμα – και δίνοντας στον Τραμπ το βραβείο ειρήνης», δήλωσε ο βουλευτής Περ-Ουίλι Άμουντσεν αυτό το καλοκαίρι στη νορβηγική ραδιοτηλεόραση (NRK).

Ολυμπιακοί νικητές;

Ωστόσο, στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέλος του FRP. Και οι επιφυλάξεις μεταξύ των υπολοίπων είναι μεγάλες.

Η απονομή του βραβείου ειρήνης σε παγκόσμιους ηγέτες έχει επικριθεί στο παρελθόν όπως όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και του Βόρειου Βιετνάμ Λι Ντουκ Το έλαβαν το βραβείο το 1973. Ή ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και Γιτζάκ Ράμπιν το 1994.

Αν, ωστόσο, πρόκειται να δοθεί προσοχή στη μείωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, τότε αναφέρονται οι Ολυμπιακές Επιτροπής της Βόρειας και της Νότιας Κορέας για τη συνεργασία στη συμμετοχή τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. Ή ακόμη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δημοψήφισμα

Πέρυσι, το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων, ICAN, και το 2016 στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Αφού είχε αναφερθεί ως υποψήφιος νικητής επί μακρόν, ο Σάντος θεωρήθηκε ατυχής επιλογή αφού, μόλις μερικές ημέρες αργότερα, οι κάτοικοι της Κολομβίας είπαν Όχι σε ένα δημοψήφισμα για τη συνθήκη ειρήνης που συνομολόγησε με τους αντάρτες των Farc. Κι όμως πήρε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ακόμη και φέτος η Επιτροπή Νόμπελ έχει ενώπιόν της ένα δημοψήφισμα της τελευταίας στιγμής για να το συσχετίσει με έναν από τους υποψηφίους για το βραβείο.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ –Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ- έχουν ήδη επαινεθεί για τη συμφωνία τους που θέτει τέρμα σε ένα μακρόχρονο αδιέξοδο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το δημοψήφισμα της Κυριακής μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για το βραβείο ειρήνης.

Πρόσφυγας;

Πολλά πρώην φαβορί αναφέρονται επίσης, όπως οι Ρωσίδες ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουντμίλα Αλεξέγιεβα και Σβετλάνα Γανούσκινα και η οργάνωση Memorial. Ή οι οργανώσεις που εργάζονται με πρόσφυγες και θύματα πολέμου, όπως τα Λευκά κράνη στη Συρία και οι Physicians Without Barriers.

Το Νορβηγικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης (PRIO) περιλαμβάνει στον κατάλογο των υποψηφίων του γιατρούς όπως ο Κονγκολέζος Ντένις Μακουέγκε και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ. Στην κορυφή, το WFP – Το Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ», αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Σουηδικού πρακτορείου ΤΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ