ΚΟΣΜΟΣ

Προς «χαοτικό» Brexit η Βρετανία με αυστηρούς κανόνες για τους Ευρωπαίους πολίτες

Προς «χαοτικό» Brexit η Βρετανία με αυστηρούς κανόνες για τους Ευρωπαίους πολίτες

Σε ένα «χαοτικό Brexit» οδεύει η Μεγάλη Βρετανία καθώς οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τελεσφορούν για την ώρα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι από την τάση του κόμματός της που διαφωνεί με το σχέδιο Τσέκερς. 

Μόλις έξι μήνες προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επισφαλής θέση της Μέι στην ηγεσία του κόμματός της κλονίζεται περισσότερο από τις επικρίσεις για τα σχέδιά της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες.

Μετανάστες οι Ευρωπαίοι

Ήδη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για το μεταναστευτικό, που θα ισχύσουν στην «μετά-Brexit εποχή» και περιλαμβάνουν περιορισμό στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα, οι οποίο θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι μετανάστες.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μέι. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους», σημείωσε.

«Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης. «Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016.

Η ίδια, πρόκειται να αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ (κεντρική Αγγλία).

Σύμφωνα μ' αυτούς τους νέους κανόνες, τα πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.

Επίσης, οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.

Επίθεση από τον Μπόρις Τζόνσον

Παράλληλα, η Μέι δέχτηκε μια σφοδρή επίθεση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος ζήτησε την αντικατάσταση της στην ηγεσία των Συντηρητικών, καταγγέλλοντας τα σχέδιά της για το Brexit και καλώντας το κόμμα του να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του.

Σε μια ομιλία που ευχαρίστησε το ακροατήριό του στο Συντηρητικό Κόμμα, ο Τζόνσον ζήτησε να μην υπάρξουν νέοι φόροι και επιπλέον δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας ενώ η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν είπε ότι η Μέι πρέπει να «ξεφορτωθεί το Τσέκερς» (“chuck Chequers”), όπως είναι γνωστές οι προτάσεις της για το Brexit.

«Μην τους πιστεύετε όταν λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και άλλη εναλλακτική», είπε ο Τζόνσον στους εκατοντάδες Συντηρητικούς που στάθηκαν στην ουρά για να εξασφαλίσουν μια θέση στην αίθουσα χωρητικότητας 1.500 ατόμων.

«Τώρα είναι η ώρα να ξεφορτωθούμε το Τσέκερς», είπε. «Αν εξαπατήσουμε το εκλογικό σώμα, και το Τσέκερς είναι απάτη, θα κλιμακώσουμε αυτή την αίσθηση της δυσπιστίας».

Η Μέι δεν έχει δείξει διάθεση να μετακινηθεί από το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, όμως μετά την προσπάθειά της να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς για το Brexit στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ, ο Τζόνσον φάνηκε να θρυμματιζει αυτές τις προσπάθειες.

Ο Τζόνσον δεν άφησε ανοικτά να εννοηθεί ότι θα είναι αντίπαλος της Μέι, λέγοντας πως το κόμμα πρέπει να στηρίξει ένα από τα προηγούμενα σχέδια της Μέι για το Brexit το οποίο η ίδια έχει ενταφιάσει, όπως υποστηρίζει, και είπε ότι μία από τις λίγες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που επαληθεύτηκε είναι ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός.

Η επίθεση του Τζόνσον στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι εκκλήσεις του για την επιστροφή των Συντηρητικών στις παραδοσιακές αξίες της χαμηλής φορολογίας και της αυστηρής αστυνόμευσης έλαβαν επίσης ενθουσιώδη υποδοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ