ΚΟΣΜΟΣ

Η προσφυγή των Ιρακινών στο ΣΑ του ΟΗΕ ενόχλησε τον Ερντογάν

Η προσφυγή των Ιρακινών στο ΣΑ του ΟΗΕ ενόχλησε τον Ερντογάν
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν οι Τούρκοι στρατιώτες από τη Μοσούλη REUTERS / CHRISTIAN HARTMANN

Ως μη έντιμη χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσφυγή της κυβέρνησης του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Μπορούν να προσφύγουν στο ΣΑ, αυτό είναι φυσικό τους δικαίωμα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Al Jazeera.

Η Βαγδάτη ζητά από το ΣΑ του ΟΗΕ να επέμβει και να διατάξει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στην Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν οι Ιρακινοί απευθυνθούν στο ΣΑ του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την εν λόγω περιοχή.

Όπως τόνισε, οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι αποτελούν μέρος στρατευμάτων μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εκπαίδευση», δήλωσε με έμφαση ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ