ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ότι τζιχαντιστές ταξίδεψαν στις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια

Φόβοι ότι τζιχαντιστές ταξίδεψαν στις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια
Έντονη είναι η ανησυχία των αμερικανικών Αρχών ότι στη χώρα βρίσκονται ήδη τζιχαντιστές οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τους ελέγχους χάρη στη δυνατότητα του ISIS να εκδίδει πλαστά διαβατήρια. REUTERS / MIKE BLAKE

Το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει διαβατήρια αξιοποιώντας κλεμμένο εξοπλισμό της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με νέα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση ο ISIS έχει πρόσβαση σε μηχανήματα που τυπώνουν διαβατήρια καθώς επίσης και σε λευκά βιβλία διαβατηρίων, γεγονός που του επιτρέπει να εκδίδει για μαχητές του νόμιμα έγγραφα τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν στα πρόσωπα που τα παίρνουν στα χέρια τους.

Αυτή η ικανότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ISIS έχει επίσης πρόσβαση σε κυβερνητικά κτήρια στη Συρία, όπου «φιλοξενούνται» βιογραφικές πληροφορίες και αποτυπώματα Σύρων πολιτών, προκαλούν «πονοκέφαλο» στις αμερικανικές Αρχές και όχι μόνο.

Όπως τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του State Department, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης γνωρίζουν ότι οι τρομοκράτες έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν ψεύτικα διαβατήρια.

«Προφανώς και είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το οποίο το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι.

Τι πραγματικά θέλει ο ISIS;

Η προειδοποίηση για τη δυνατότητα που έχουν οι τζιχαντιστές, έγινε από τις υπέυθυνες για τη μετανάστευση υπηρεσίες τις περασμένες εβδομάδες, σύμφωνα με το δίκτυο ABC News. Προκύπτει εύλογα η ανησυχία, σύμφωνα με την ICE (Immigration and Customs Enforcement) ότι κάποιος ή κάποιοι μπορεί να έχουν ήδη ταξιδέψει στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο. Αυτό το ενδεχόμενο απασχόλησε και τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καπιτώλιο.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στη ρεπόρτερ του CNN, Brianna Keilar, o γερουσιαστής Άνγκους Κιντ, οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διαδικασία δημιουργίας διαβατηρίων με τσιπ που θα περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες οι οποίες δεν μπορούν να υποκλαπούν.

«Θεωρώ ότι πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Στον κόσμο των απειλών, όμως, αυτή είναι μία από τις απειλές, αλλά όχι η μόνη που πρέπει να μας απασχολεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιντ.

U.S. report warns of ISIS' ability to create fake passports

Rene Marsh by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ