ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση CNNi: Δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ βλέπει το 46% των Αμερικανών

Δημοσκόπηση CNNi: Δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ βλέπει το 46% των Αμερικανών
REUTERS/Joshua Roberts

Ενισχύεται η εκτίμηση των Αμερικανών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μιας λίστας υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα στους Δημοκρατικούς.

Διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, με το 46% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι θα εκλεγεί, έναντι του 47% που δηλώνει το αντίθετο. Η εκτίμηση αυτή, αποτελεί σαφή βελτίωση της εκλογικής προοπτικής του Αμερικανού προέδρου, καθώς τον περασμένο Μάρτιο, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων εκτιμούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποτύχει στην προσπάθεια του να επανεκλεγεί.

Η τάση αυτή ενισχύεται μεταξύ των αντρών ψηφοφόρων, καθώς είναι αυξημένη κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, των ανεξάρτητων ψηφοφόρων (από 39% τον Μάρτιο, σε 47% σήμερα), αλλά και μεταξύ αυτών που είναι περισσότερο ενθουσιώδεις για την συμμετοχή τους στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου (από 37% τον Μάρτιο, σε 46% σήμερα).

Οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου, επιθυμούν την επανεκλογή του σχεδόν στο ίδιο ποσοστό, με αυτό που είχε καταγραφεί πριν από ένα εξάμηνο. Το 74% των Ρεπουμπλικάνων ή των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που τείνουν να ψηφίσουν το ρεπουμπλικανικό κόμμα, εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα είναι προεδρικός υποψήφιος του κόμματος το 2020, ενώ ποσοστό 21% εκτιμά ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μπορεί να έχει επιλέξει κάποιον άλλο προεδρικό υποψήφιο.

Από την άλλη μεριά, στους Δημοκρατικούς κι αναφορικά με την προσπάθεια επιλογής ενός προεδρικού υποψηφίου που θα μπορούσε να νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προηγείται δυναμικά.

Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά κι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που τείνουν να ψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για την επιλογή που θα έκαναν μεταξύ 16 προεδρικών υποψηφίων.

Πρώτος στις επιλογές από την αναφερόμενη λίστα έρχεται ο Μπάιντεν, με ποσοστό 33%, ενώ ακολουθεί ο Μπέρνι Σάντερς ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ και διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, με ποσοστό 13%.

Η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια με ποσοστό 9% έρχεται τρίτη. Η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από την Μασαχουσέτη, ακολουθεί με ποσοστό 8%, ενώ ακολουθεί ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ από το Νιου Τζέρσι, ακολουθεί την Γουόρεν και συγκεντρώνει το 5% της υποστήριξης, μαζί με τον Τζον Κέρι, που ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004, κι έχασε από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που είναι εγγεγραμμένος Δημοκρατικός και μίλησε το Σάββατο το βράδυ στο Νιου Χάμσαϊρ, συγκεντρώνει το 4% των προτιμήσεων για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, απέναντι στον Τραμπ.

Το 4% των προτιμήσεων συγκεντρώνει και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’Ρουρκ από το Τέξας, συγκεντρώνει επίσης, το 4% των προτιμήσεων, ενώ στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα, θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Ποσοστό μικρότερο του 1% δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μία προεδρική υποψηφιότητα του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Ντέλανι από το Μέριλαντ, που είναι ο μόνος που έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Μάικλ Αβενάτι συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1% των προτιμήσεων των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση, ενώ ο ίδιος, πραγματοποιεί ήδη επισκέψεις σε πολιτείες όπου θα διεξαχθούν προκριματικοί εκλογικοί κύκλοι για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, ενώ επισκέπτεται και πολιτείες που πραγματοποιούνται εσωκομματικές προεκλογικές ζυμώσεις.

Ο Αβενάτι, χειρίστηκε την μήνυση που κατέθεσε η πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, σε βάρος του προέδρου Τραμπ κι αναφορικά με μία εμπιστευτική συμφωνία που είχε υπογράψει η ίδια, για να μην αποκαλύψει την ερωτική συνεύρεση που ίδια ισχυρίζεται ότι είχε προεκλογικά με τον Τραμπ. Η Ντάνιελς υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν άκυρη, επειδή δεν είχε υπογραφεί από τον Τραμπ.

Ο Σάντερς εξακολουθεί να υποστηρίζει πολλά από αυτά που υποστήριζε στον προεκλογικό αγώνα του 2016, έχοντας λιγότερες προτιμήσεις μεταξύ αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, αλλά και μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους, Δημοκρατικούς, ποσοστό 34% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, 11% την Χάρις, 9% τον Σάντερς και 8% την Γουόρεν, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που τείνουν να υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Σάντερς καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 21%, o Μπάιντεν κερδίζει το 31%, η Γουόρεν το 8% και η Χάρις το 7%.

Η Χάρις φαίνεται ότι επωφελείται περισσότερο, μεταξύ των Δημοκρατικών από τις θέσεις που υποστηρίζει ο Σάντερς. Μεταξύ αυτών, που αυτοαποκαλούνται Δημοκρατικοί και θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, η υποστήριξη που λαμβάνει η Χάρις φτάνει στο 19%, ενώ βρίσκεται πίσω από τον Μπάιντεν που εξασφαλίζει το 27%. Ο Σάντερς, έχει μόλις το 7% της υποστήριξης από την αναφερόμενη ομάδα ψηφοφόρων.

Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα κι εκδηλώνουν προοδευτικές τάσεις, το 28% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, το 15% την Χάρις, το 13% τον Σάντερς και το 11% την Γουόρεν.

Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, που θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο συντηρητικούς, ο Μπάιντεν λαμβάνει ποσοστό 38%, ο Σάντερς 14%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν μονοψήφια ποσοστά.

Διαπιστώνεται επίσης και μία ηλικιακή διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τον Σάντερς και τον Μπάιντεν. Οι νεώτεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον Σάντερς σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι (21% μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι νεώτεροι των 45 ετών, έναντι 8% των μεγαλύτερων σε ηλικία Δημοκρατικών).

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά που παίρνει ο Μπάιντεν είναι μεγαλύτερα στους ψηφοφόρους που είναι μεγαλύτεροι των 45 ετών (39% στην ηλικιακή αυτή ομάδα, έναντι 26% στους νεώτερους Δημοκρατικούς). Τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων των ψηφοφόρων.

Το ποσοστό υποστήριξης του Μπάιντεν αναλύεται επίσης στους άντρες (35%) και γυναίκες (32%). Ο Τζο Μπάιντερ δήλωσε πρόσφατα θα περιμένει τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το τι θα πράξει κι αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η δημοσκόπηση του CNN πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 4ης και της 7ης Οκτωβρίου σε τυχαίο παναμερικανικό δείγμα 1.009 ενήλικων συμμετεχόντων, μέσω κινητής και σταθερής τηλεφωνίας από άτομα που τους έκαναν τις ερωτήσεις, ενώ το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται στις +- 3,8 ποσοστιαίες μονάδες κι αυξάνεται στις διάφορες υπό-oμάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ