ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξεκίνησε η έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για τον Κασόγκι

Τουρκία: Ξεκίνησε η έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για τον Κασόγκι
REUTERS

Περίπου 12 άτομα εισήλθαν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις αναφορές τουρκικών διπλωματικών πηγών ότι  ομάδα Τούρκων και Σαουδαράβων ερευνητών θα διεξάγει έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν τα άτομα που εισήλθαν στο προξενείο προέρχονται και από τις δύο χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο. Η Τουρκία θεωρεί ότι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters, έχουν ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Πριν λίγες μέρες, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ανέφερε πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ενδέχεται να κατέγραψε τον θάνατό του με το "έξυπνο" ρολόι Apple Watch που φορούσε.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah αναφερόταν ότι ο Κασόγκι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Ήθελε να παραλάβει ένα έγγραφο που ήταν απαραίτητο για να παντρευτεί.

Το ρολόι αυτό ήταν συνδεδεμένο με το iCloud και με το κινητό τηλέφωνό του, το οποίο είχε αφήσει στην αρραβωνιαστικιά του πριν μπει στο προξενείο. Η γυναίκα δηλώνει ότι τον περίμενε να βγει από το κτήριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ρολόι κατέγραψε την ανάκριση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο του Κασόγκι.

Σαουδάραβες πράκτορες μάλιστα, φέρεται να αντιλήφθηκαν, αφού πέθανε, ότι το ρολόι κατέγραφε και χρησιμοποίησαν το δακτυλικό του αποτύπωμα για να το ξεκλειδώσουν και να διαγράψουν ορισμένα αρχεία, όχι όμως όλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ