ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Θρήνος για τα θύματα του μακελειού στο κολέγιο

Κριμαία: Θρήνος για τα θύματα του μακελειού στο κολέγιο
REUTERS/Pavel Rebrov

Δύο ημέρες μετά τη μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους σε Λύκειο του Κερτς, στην Κριμαία, η πόλη αποτίει σήμερα ύστατο φόρο τιμής στα θύματα του «ρωσικού Κολουμπάιν», του χειρότερου φονικού σε σχολείο στην ιστορία της χώρας.

Μια αποχαιρετιστήρια τελετή παρουσία των κύριων Αρχών της χερσονήσου, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, άρχισε το πρωί στην πλατεία Λένιν, στο κέντρο του Κερτς: τραπέζια καλυμμένα με κόκκινο τραπεζομάντιλο εγκαταστάθηκαν απέναντι από το άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη και στο καθένα έχει τοποθετηθεί η φωτογραφία ενός θύματος.

Η ηγέτης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ κατέθεσε κόκκινα τριαντάφυλλα μπροστά από κάθε φέρετρο, δίπλα σε μια εκατοστή μαθητές του Λυκείου, μεταξύ των οποίων ένα τραυματισμένο κορίτσι σε αναπηρική καρέκλα, διαπίστωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η πρόσφατη ιστορία της Κριμαίας θα χωριστεί στα δύο: πριν και μετά την 17η Οκτωβρίου 2018», δήλωσε ο Ακσιόνοφ.

Μέσα στην πόλη, οι ρυθμοί της οποίας έχουν επιβραδυνθεί μετά την τραγωδία, σημαντική δύναμη ασφαλείας έχει αναπτυχθεί και όλες οι αρτηρίες του κέντρου της πόλης είναι κλειστές για την κυκλοφορία. Πολυάριθμοι κάτοικοι με λουλούδια στα χέρια κατευθύνονται προς την πλατεία όπου έχουν κατατεθεί στεφάνια προς τιμήν των 20 θυμάτων.

Η τελετή θα συνεχιστεί με μια πορεία προς το νέο κοιμητήριο αυτής της πόλης των 150.000 κατοίκων που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κριμαίας, όπου τελειώνει η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πρόσφατα από τη Μόσχα για να συνδέσει τη Ρωσία με το νέο έδαφός της.

Κριμαία: Συγκλονίζει το βίντεο - ντοκουμέντο από το μακελειό στο κολλέγιο

Σχεδόν 48 ώρες μετά τη σφαγή, ο απολογισμός που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι 20 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν να βρίσκονται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση».

Έξι τραυματίες διακομίσθηκαν στη Μόσχα και βρίσκονται στην εντατική με τραύματα που προκλήθηκαν από βόμβα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Το προφίλ του δολοφόνου, του Βλαντισλάβ Ροσλιάκοφ, αρχίζει εξάλλου να γίνεται γνωστό: οικείοι του μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για έναν 18χρονο «με πάθος για τα όπλα», που ήθελε να εκδικηθεί τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του.

Η πρώην κοπέλα του, ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο RT, εξήγησε ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της πως «δεν εμπιστευόταν πια τους ανθρώπους από τότε που πρόσωπα στην τάξη του είχαν αρχίσει να τον ταπεινώνουν επειδή δεν ήταν όπως οι άλλοι».

Ο νεαρός, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στη βιβλιοθήκη του Λυκείου, είχε προετοιμάσει μεθοδικά το έγκλημά του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν οπλισμένος μ' ένα τουφέκι και είχε μαζί του δύο αυτοσχέδιες βόμβες, τη μία από τις οποίες ανατίναξε, καθώς και πολλά πυρομαχικά.

Φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στο Ίντερνετ τον εικονίζουν να φοράει μια στολή παρόμοια με αυτή του Έρικ Χάρις, του ενός από τους δύο δράστες της σφαγής στο Κολουμπάιν με τους 13 νεκρούς το 1999 στις ΗΠΑ, ενώ οι πρώτες εικόνες από το Λύκειο δείχνουν ένα κατεστραμμένο σχολείο, με ζημιές που το κάνουν να μοιάζει με πολεμική ζώνη.

«Αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε από την πλευρά του λόγο για «το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης» και των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Ίντερνετ» που, σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψαν να εισαχθεί στη Ρωσία το φαινόμενο των μαζικών φονικών που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

«Δεν δημιουργούμε καλό περιεχόμενο για τους νέους. Αυτό οδηγεί σε τραγωδίες τέτοιου είδους», δήλωσε χθες Πέμπτη σε φόρουμ στο Σότσι, ενώ οι ρωσικές αρχές έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο του Ίντερνετ.

Ο διευθυντής της Ανακριτικής Επιτροπής, ο Αλεξάντρ Βαστρίκιν, ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως οι ερευνητές θα ενδιαφερθούν για τις «ψυχολογικές συνθήκες που δημιουργούνται στο Λύκειο» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί πως θα προγραμματιστούν μαθήματα πατριωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Βλαντισλάβ Ροσλιάκοφ, ο οποίος σπούδαζε με υποτροφία και δεν είχε φανεί ποτέ επιθετικός μέσα στο Λύκειό του, μπορεί «να μην έδρασε μόνος».

Ο ρωσικός Τύπος αναρωτιέται επίσης για τις συνθήκες στις οποίες ο νεαρός απέκτησε νομίμως άδεια κατοχής όπλου περνώντας με επιτυχία όλα τα ψυχολογικά τεστ, σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από δημόσια κτίρια της Κριμαίας, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Όμως το τεχνικό Λύκειο του Κερτς θα ανοίξει και πάλι τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ