ΚΟΣΜΟΣ

Κόντε: Δεν θα τροποποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας - Είμαστε μέσα στην Ευρώπη

Κόντε: Δεν θα τροποποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας - Είμαστε μέσα στην Ευρώπη
REUTERS/Max Rossi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν θα τροποποιήσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά υπογράμμισε ότι «είναι μέσα στην Ευρώπη και θέλει τον διάλογο».

«Θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξηγήσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, όπως κάναμε και με την επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία», πρόσθεσε ο Κόντε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ένα μέλος της, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.

«Διαβάστε τα χείλια μου: για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα Italexit, με έξοδο από την Ευρωζώνη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η υποδοχή μεταναστών πρέπει να είναι προγραμματισμένη και όχι απεριόριστη», ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «από την προσωπική του επαφή και εμπειρία δεν τον θεωρεί ούτε ρατσιστή ούτε ξενοφοβικό».

Ο Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε, τέλος, ότι εύχεται να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ρωσία και ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι ηιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει και να συζητήσει» τους στόχους του προϋπολογισμού με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η χώρα θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιμένει στον στόχο του 2,4% και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να καθίσει στο τραπέζι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ