ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος της Lactalis

Νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος της Lactalis
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/EDDY LEMAISTRE

Το διατροφικό σκάνδαλο του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος της γαλλικής εταιρείας Lactalis, που οδήγησε στην ανάκληση όλων των παρτίδων που είχαν παραχθεί σε συγκεκριμένο εργοστάσιο και επηρέασε 83 χώρες παγκοσμίως μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα.

Όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα «Canard Enchaine», η Lactalis συνέχισε τη διάθεση 8.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της Κραόν, πηγή του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος στο τέλος του περασμένου έτους, παρά τους περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί. Οι παρτίδες αυτές προορίζονταν για παρασκευή βιομηχανικών προϊόντων διατροφής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα στηρίζει τις πληροφορίες της σε «έγγραφα της νομαρχίας της Μαγιέν» που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. «Η απόφαση να επιτραπεί η κατανάλωση 8.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη μας εξέπληξε, διότι τότε δεν ξέραμε εάν η μονάδα που παρήγαγε γάλα για ενηλίκους ήταν επίσης μολυσμένη. Ισοδυναμούσε με την ανάληψη χωρίς λόγο, ρίσκου για τη δημόσια υγεία» δήλωσε στο Canard Enchaine υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταπολέμησης της Απάτης (DGCCRF) ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μία δικαστική διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση του βρεφικού γάλακτος. Εάν η Lactalis προσπάθησε να παραβιάσει τις οδηγίες που της είχαν δοθεί, προφανώς θα πρέπει να καταδικασθεί» σχολίασε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Φρανσουά ντε Ρουζί στο δίκτυο LCI.

Η Ένωση οικογενειών των δεκάδων θυμάτων του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος, που είχε πρόσβαση στους φακέλους, κατήγγειλε «τις νέες, τουλάχιστον ανησυχητικές αποκαλύψεις».

«Την ώρα που τα βρεφικά προϊόντα που παράγονται στο εργοστάσιο της Κραόν από τον Απρίλιο 2017 αποσύρθηκαν από την αγορά, με την υποψία ότι είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, η σκόνη γάλακτος που παρασκευάσθηκε στο ίδιο εργοστάσιο, την ίδια χρονική περίοδο και προοριζόταν για την παρασκευή βιομηχανικών προϊόντων διατροφής (παγωτά, γλυκά κλπ.) διατέθηκε χωρίς εμπόδια και χωρίς κάποιος από την Lactalis να αναρωτηθεί για την καταλληλότητά της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

«Για ποιον λόγο οι υπηρεσίες του κράτους περιορίσθηκαν στα βρεφικά προϊόντα; Για ποιον λόγο η Lactalis δεν προχώρησε, όπως έκανε με τα βρεφικά προϊόντα, σε απόσυρση των προϊόντων αυτών που εν δυνάμει ήταν μολυσμένα με σαλμονέλα;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ένωσης των οικογενειών, Κεντέν Γκιγεμέν.

Στο τέλος του 2017, 37 βρέφη μόνο στη Γαλλία μολύνθηκαν με σαλμονέλα αφού κατανάλωσαν το βρεφικό γάλα Picot και Milumel, το οποίο παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν. Κρούσμα δηλητηρίασης από σαλμονέλα καταγράφηκε και στην Ελλάδα, καθώς το βρεφικό γάλα της Lactalis κυκλοφορεί στη χώρα μας με την εμπορική ονομασία Frezylac.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2018, η Lactalis έλαβε και πάλι άδεια από το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, για τη διάθεση βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιο της Κραόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ