Ισπανία: Παραπομπή σε δίκη 18 στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας
Πηγή: REUTERS/Susana Vera/File Photo

Ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την παραπομπή σε δίκη 18 στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης από την εισαγγελία. Η έναρξη της δίκης τους αναμένεται για τις αρχές του 2019.

Εννέα ανάμεσά τους βρίσκονται υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, και θα δικαστούν για στάση, κατηγορία που επισείει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία που διέφυγε στο Βέλγιο δεν περιλαμβάνεται στους 18 που παραπέμπονται σε δίκη, καθώς στην Ισπανία δεν ισχύει η ερημοδικία.

Εκτός του Οριόλ Ζουνκέρας, πέντε ακόμη μέλη της πρώτης κυβέρνησης της Καταλονίας, οι Ζοακίμ Φορν, Ζόρντι Τούρουλ, Ραούλ Ρομέβα, Ζοζέπ Ρουλ και Ντολόρς Μπάσα, η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και οι Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούισαρτ, πρώην πρόεδροι των πανίσχυρων καταλανικών αυτονομιστικών ενώσεων, κατηγορούνται για στάση.

Τα μέλη της προηγούμενης καταλανικής κυβέρνησης θα δικαστούν επίσης για υπεξαίρεση, ενώ άλλοι θα δικαστούν για ανυπακοή.

Έπειτα από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, το οποίο απαγορεύτηκε από την Μαδρίτη και σημαδεύθηκε από βίαια επεισόδια, η απόπειρα απόσχισης κατέληξε στις 27 Οκτωβρίου με την κήρυξη Ανεξάρτητης Δημοκρατίας από τους πλειοψηφούντες αυτονομιστές βουλευτές των καταλανικού κοινοβουλίου.

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε αμέσως με την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης, την διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και την ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας.

Τα στελέχη των καταλανών αυτονομιστών φυλακίστηκαν ή διέφυγαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την δίωξη, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Διαβάστε επίσης