ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία αγόρασε και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο

Η Τουρκία αγόρασε και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο
MarineTraffic

Τα Μέσα στη γειτονική χώρα υποστηρίζουν πως το νέο γεωτρύπανο θα αποτελέσει μεγάλο όπλο για γεωτρύσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Μετά τον «Πορθητή» η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα για κάποιο διάστημα δεν είχε ανακοινωθεί ο αγοραστής του «Deepsea Metro I» αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής είναι η ΤΡΑΟ. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη «Hyundai Heavy Endüstri» και έπειτα αγοράστηκε από την εταιρεία «Odjfell». Το σκάφος είχε παρουσιάσει στο Βιετνάμ προβλήματα και αποσύρθηκε μέχρι το 2017 για εργασίες συντήρησης.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι το νέο γεωτρύπανο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία για γεωτρήσεις τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και με το που θα καταπλεύσει στην Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις μαζί με τον Πορθητή σε περισσότερες περιοχές.

Έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση έως και 10 χιλιάδες πόδια βάθος, ενώ αν προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 12 χιλιάδες πόδια.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης του τουρκικού κράτους, το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» θα ξεκινήσει ενέργειες για γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μόνο στο CNN Greece: Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθροδιακινητών που είχαν στήσει αστυνομικοί στον Έβρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ