Αποχωρεί, όπως όλα δείχνουν, από τον πολιτικό «στίβο» η Άνγκελα Μέρκελ, με γερμανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι όχι μόνο δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU αλλά δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία, ούτε σκοπεύει να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ θα παραιτηθεί άμεσα από το αξίωμά της.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται μερικές ώρες μετά την πανωλεθρία του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, στις εκλογές στην Έσση.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου καταποντίζεται σε τοπικές εκλογές. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είχε τα μικρότερα ποσοστά του από το 1966 στο κρατίδιο της Έσσης.

Έτσι, δεν θα είναι υποψήφια στο συνέδριο του CDU που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η κυρία Μέρκελ είχε επανειλημμένα τονίσει ότι η θέση του καγκελάριου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν του αρχηγού του κόμματος, γεγονός το οποίο δημιουργεί τώρα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της.

Σύμφωνα πάντως με την Bild, πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του CDU είναι ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς.

Διαβάστε επίσης