ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας ομογενής πίσω από τη δολοφονία του διαβόητου αρχιμαφιόζου James «Whitey» Bulger

Έλληνας ομογενής πίσω από τη δολοφονία του διαβόητου αρχιμαφιόζου James «Whitey» Bulger
Ο James «Whitey» Bulger REUTERS/U.S. Marshals Service/U.S. Department of Justice/Handout/File Photo

Άγρια δολοφονημένος μέσα στο κελί του στην ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Δυτική Βιρτζίνια βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο διαβόητος αρχιμαφιόζος James “Whitey" Bulger που έγινε πληροφοριοδότης του FBI, με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του να προκαλούν ανατριχίλα.

Οι δράστες ξυλοκόπησαν τον 89χρονο μέχρι θανάτου, σε σημείο που το πρόσωπό του είχε παραμορφωθεί, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, επιχείρησαν να του κόψουν τη γλώσσα.

Στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, το κόψιμο της γλώσσας είναι μια δημοφιλής πρακτική τιμωρίας για τους ανθρώπους που γίνονται «καρφιά» ή συνεργάζονται με την αστυνομία.

Η δολοφονία έγινε μία ημέρα αφότου είχε μεταφερθεί στη συγκεκριμένη φυλακή από άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα. Η αστυνομία εκτιμά ότι του επιτέθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλούνται οι New York Times, ένας εκ των δύο υπόπτων της άγριας δολοφονίας, αναγνωρίστηκε ως ο πρώην εκτελεστής της μαφίας, Fotios "Freddy"Geas. Μετά τη δολοφονία, ο Geas οδηγήθηκε στην απομόνωση.

Ο 51χρονος ομογενής εκτίει την ισόβια ποινή του στην ίδια φυλακή, για τη δολοφονία ενός νονού του οργανωμένου εγκλήματος και ενός άλλου που πίστευε ότι ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

Ποιος ήταν ο Bulger

«Έζησε βίαια και απ’ότι φαίνεται πέθανε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Dick Lehr, ο οποίος έγραψε βιβλίο για τον αρχιμαφιόζο με τον τίτλο «Whitey: Η ζωή του πλέον περιβόητου αρχηγού μαφίας της Αμερικής» «Κλείνει ένας κύκλος απαίσιας ζωής», συμπλήρωσε.

Ο Bulger, ο οποίος διέφευγε των Αρχών για περισσότερα από 16 χρόνια, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2011. Θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για σειρά εγκλημάτων και για το ρόλο του σε 11 δολοφονίες. Προτού γίνει καταζητούμενος, ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

Συνολικά κρίθηκε ένοχος για 31 αδικήματα, ανάμεσά τους εκβιασμοί, ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και κατοχή όπλων. Καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2013 σε δις ισόβια σύν πέντε χρόνια ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που εκτελούσε πράξεις που «τρομοκρατούσαν την πόλη».

Το 2012, η φίλη του, Catherine Greig, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για πλαστή ταυτότητα και για βοήθεια του αρχιμαφιόζου να αποφύγει τη σύλληψη. Πριν από τη σύλληψή τους, ζούσαν με ψεύτικα ονόματα στη Σάντα Μόνικα, σε αυτό που περιγράφει ο Bulger ως «μήνα του μέλιτος 16 χρόνων».

Αφού έφυγαν από τη Μασσαχουσέττη, οι αρχές έμαθαν ότι ο Bulger ήταν πληροφοριοδότης του FBI και έτσι είχε αποφύγει τις κατηγορίες.

Ο Bulger είχε βρεθεί ακόμα στις φυλακές της Οκλαχόμα, της Τουσόν και της Αριζόνας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεταφορά του παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η ιστορία του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες, όπως την βραβευμένη το 2006 με Όσκαρ «Ο Πληροφοριοδότης», στην οποία τον υποδύθηκε ο Τζακ Νίκολσον.

Το 2015 τον υποδύθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία “Black Mass”.

Whitey Bulger's attackers tried to cut out his tongue, federal official says

By Faith Karimi and Mary Kay Mallonee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ