Αυτοί είναι οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που δεν προσκαλούνται στο Νταβός
Πηγή: EPA

Τρεις Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι τίθενται «εκτός» από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Πρόκειται για τον συνιδιοκτήτη της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδιοκτήτη του ομίλου Renova Βίκτορ Βέξελμπεργκ και τον πρόεδρο της τράπεζας BVT Αντρέι Κόστιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Οι πηγές της εφημερίδας συσχετίζουν την απόφαση αυτή με την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους διεθνείς οργανισμούς οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Ρώσους επιχειρηματίες από τον Απρίλιο. Ωστόσο όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, δεν υφίστανται οι οποιοιδήποτε νόμιμοι λόγοι που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την έλευση τους στον παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ.

Μία από τις πηγές της εφημερίδας υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή διέγραψε όλες τις προσπάθειες των διοργανωτών του φόρουμ στο Νταβός να πείσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί το φόρουμ.

«Το ζήτημα δεν βρίσκεται στον νόμο. Στους ίδιους (διοργανωτές) ασκούνται τεράστιες πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε (οι Ντεριπάσκα, Βέξελμπεργκ και Κόστιν) να μην προσκληθούν» δήλωσε η πηγή των FT.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Όλεγκ Ντεριπάσκα δεν προγραμμάτιζε να επισκεφθεί το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, καθώς έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης του, δήλωσε στο πρακτορείο TASS πηγή προσκείμενη στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό τον λόγο η συμμετοχή του στο φόρουμ δεν έχει νόημα».

 

 

Διαβάστε επίσης