ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική η κατάσταση στην Καλιφόρνια: Τρία μέτωπα φωτιάς, 23 νεκροί, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης

Δραματική η κατάσταση στην Καλιφόρνια: Τρία μέτωπα φωτιάς, 23 νεκροί, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης
REUTERS/Eric Thayer

Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Καλιφόρνια, που μετρά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. 

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών, 23 είναι οι νεκροί των τριών δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια, κινούμενες, μάλιστα, με τρομακτική ταχύτητα.

Μία πελώρια επιχείρηση εκκένωσης έχει στηθεί από την Πέμπτη, με τις πυροσβεστικές αρχές να υπολογίζουν σε 300.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους.

Στη Νότια Καλιφόρνια, πάνω από 7.000 κτήρια έχουν γίνει στάχτη, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, στις κομητείες του Λος Άντζελες και της Βεντούρα, «σημαντικός αριθμός σπιτιών έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς».

«Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μπιούτε, Κόρι Χόνια.

«Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε ο αξιωματικός.

Φωτιά Καλιφόρνια: Πατέρας τραγουδά στην κόρη του καθώς διαφεύγουν από τις φλόγες

Ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά εξαπέλυσε πυρά κατά παντός υπευθύνου για «κακοδιαχείριση των δασών», προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση αν δεν λυθεί το πρόβλημα από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους πυρόπληκτους.

Στάχτη 400.000 στρέμματα

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 400.000 στρέμματα και μόλις το 20% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.

Τρεις από τους 3.200 πυροσβέστες που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο τραυματίστηκαν.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Νοτιότερα, όλη η πόλη του Μαλιμπού, όπου διαμένουν πολλές διασημότητες, έλαβε εντολή εκκένωσης εξαιτίας της "Woolsey Fire", που έχει κάψει σχεδόν 150.000 στρέμματα γης.

Πολλοί διάσημοι όπως η Κιμ Καρντάσιαν ή η Αλίσα Μιλάνο και η Λέιντι Γκάγκα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους. Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, τα ίχνη του οποίου έχασε για λίγο ο γιος του Τσάρλι, εντοπίστηκε, καθώς επιχειρούσε να φύγει από την περιοχή. Ο, επίσης, ηθοποιός Γουίλ Σμιθ ανήρτησε στα social media συγκλονιστικά βίντεο από την πύρινη «κόλαση».



Γιατί είναι τόσο δύσκολη η κατάσβεση

Αυτό που παρατηρείται είναι οι εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι φλόγες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως σημειώνει το CNNi, είναι ένας συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, της ελάχιστης υγρασίας και της έντονης ξηρασίας που επικρατεί στην περιοχή.

Οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τα μέτωπα και παρότι αναμένεται η ταχύτητά τους να μειωθεί εντός του σαββατοκύριακου, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν πως θα ισχυροποιηθούν εκ νέου εντός της επόμενης εβδομάδας, γεγονός που προκαλεί φόβους.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ξηρασία. Οι φλόγες κατακαίνε τη χαμηλή βλάστηση πράγμα που κάνει πολύ δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής ιδιαιτέρως δύσκολο.

Ακόμη ένας παράγοντας που λειτουργεί ενάντια στην προσπάθεια των πυροσβεστών, είναι η διαμόρφωση του εδάφους. Οι λόφοι και τα φαράγγια της Καλιφόρνια είναι πανέμορφα, αλλά δυσχεραίνουν ιδιαιτέρως το έργο της κατέσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ