ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Λωρίδα της Γάζας: Διεθνή έρευνα ζητά η Χαμάς

Καζάνι που βράζει η Λωρίδα της Γάζας: Διεθνή έρευνα ζητά η Χαμάς
REUTERS/Ronen Zvulun

Διεθνή έρευνα για την «εσκεμμένη στοχοθέτηση αμάχων και πολιτικών υποδομών» από το Ισραήλ ζητά η Χαμάς -η ισλαμιστική παράταξη που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή οργάνωση τονίζει πως η ισραηλινή δύναμη κατοχής παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές και καταπατά όλους τους κανόνες.

«Θα έπρεπε να κηρυχθεί αμέσως τώρα η έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τα ειδεχθή ισραηλινά εγκλήματα» και η Χαμάς είναι «έτοιμη να δώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα ισραηλινά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση, προτρέποντας παράλληλα τον ΟΗΕ να παραπέμψει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Χαμάς υποστήριξε ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν μόνο πολιτικούς στόχους μετά την κλιμάκωση της βίας την Κυριακή.

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί εσκεμμένα αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Βομβάρδισαν τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της Χαμάς

Χτες έγινε γνωστό ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της Χαμάς, Al-Aqsa, μετά από προειδοποιητικές βολές που έριξαν σε κοντινές περιοχής.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης έκανε λόγο για τρεις τραυματίες μετά την επίθεση. Από την επιδρομή καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις του σταθμού στην πόλη της Γάζας και γειτονικά κτίρια, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει σύντομα να εκπέμπει.

Κάτοικοι της περιοχής είχαν διαφύγει μετά από καλέσματα του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή και την εκτόξευση τουλάχιστον πέντε προειδοποιητικών πυραύλων, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, ανακοίνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο από την πλευρά του για τρεις Παλαιστίνιους νεκρούς, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ