ΚΟΣΜΟΣ

Με μποϊκοτάζ του Νταβός απειλεί η Μόσχα, αν δεν αρθούν οι περιορισμοί σε Ρώσους επιχειρηματίες

Με μποϊκοτάζ του Νταβός απειλεί η Μόσχα, αν δεν αρθούν οι περιορισμοί σε Ρώσους επιχειρηματίες
REUTERS / SPUTNIK

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους επιχειρηματίες και δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σ' αυτό.

«Εάν λοιπόν οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν σε βάρος Ρώσων επιχειρηματιών (περιορίζεται η συμμετοχή τους στο φόρουμ του Νταβός) δεν αλλάξουν, τότε θα αποφασίσουμε να μην συμμετάσχουν κρατικοί αξιωματούχοι και ρωσικές εταιρείες με κρατική συμμετοχή στο φόρουμ του Νταβός. Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν θα πάει» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους περιορισμούς που έχουν τεθεί όσον αφορά την συμμετοχή στο Νταβός Ρώσων επιχειρηματιών, είπε ότι «οι αποφάσεις (για τους περιορισμούς αυτούς) είναι πολύ περίεργες, για να μην πω τίποτα περισσότερο». «Μόλις τώρα μίλησα για αυτό το θέμα με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (τον Αλέν Μπερσέ) και του είπα ότι αυτό μας εκπλήσσει και μάλιστα όταν πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό οργανισμό» είπε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος του είπε ότι θα ενημερωθεί σχετικά» και κατέληξε λέγοντας «θα δούμε τι θα γίνει».

Πρόσφατα η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι ο συνιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας Rusal Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν και ο βασικός μέτοχος του ομίλου Renova Βίκτορ Βέξελμπεργκ δεν θα προσκληθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι αυτό μοιάζει με το «το να υποσκάπτεις τα θεμέλια του φόρουμ του Νταβός». Ο Πεσκόφ είχε πει επίσης ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες έγιναν αυτό που έγιναν όχι χάρη στο Νταβός, αλλά το Φόρουμ του Νταβός έγινε αυτό που είναι χάρη σε τέτοιους επιχειρηματίες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε προτείνει επίσης σε όλους να στρέψουν την προσοχή τους και σε διάφορα διεθνή οικονομικά φόρουμ που γίνονται στην Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ