ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αφροαμερικανός σταμάτησε επίθεση σε μπαρ, αλλά σκοτώθηκε από την αστυνομία

ΗΠΑ: Αφροαμερικανός σταμάτησε επίθεση σε μπαρ, αλλά σκοτώθηκε από την αστυνομία
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Ένας Αφροαμερικανός φύλακας του Σικάγο έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλου στο μπαρ στο οποίο εργαζόταν. Ο Jemel Roberson δεν σκοτώθηκε από τα πυρά του δράστη, όμως, αλλά από την αστυνομία.

Ο 26χρονος φύλακας εργαζόταν υπερωρίες ώστε να μπορεί να αγοράσει στον 9 μηνών γιο του και στην έγκυο γυναίκα του όσο το δυνατόν περισσότερα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Είναι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού του και ήθελε να τα κάνει ξεχωριστά.

Κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ένας ένοπλος εισέλαβε στο μπαρ και άρχισε να πυροβολεί.

Ο 26χρονος όρμησε πάνω του για τον αφοπλίσει, τον ξάπλωσε στο έδαφος και κατάφερε να τον σταματήσει. Λίγο αργότερα όμως, ο Αφροαμερικανός φύλακας έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας, που είχε κληθεί στο σημείο.

«Ένας συγγενής μας με πήρε τηλέφωνο και με ειδοποίησε… ξέσπασα σε κλάματα», λέει η γυναίκα του δολοφονηθέντος, Avontae Boose, η οποία περιμένει το δεύτερο παιδί τους.

Όπως είπε, ο 9 μηνών γιος του είναι ακόμη πολύ μικρός και δεν καταλαβαίνει τι συνέβη, όμως, ζητάει τον πατέρα του.

Παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 26χρονος, καθώς οι εκδοχές θαμώνων του μπαρ και της αστυνομίας για το τι συνέβη διαφέρουν.

Μέλη της κοινότητας του Roberson θέλουν να μάθουν αν ο 26χρονος φορούσε κάποιο διακριτικό που να δείχνει πως είναι φύλακας του χώρου.

Μάρτυρες που ήταν στο σημείο τόνισαν, σύμφωνα με το CNNi, πως τα ρούχα που φορούσε το θύμα έδειχναν πως είναι ο φύλακας, από την άλλη, όμως, η αστυνομία αναφέρει πως φορούσε «κατάμαυρα ρούχα» και δεν υπήρξε κανένα διακριτικό που να δείχνει ότι ανήκει στην ασφάλεια του μπαρ.

Περιγράφοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν, ένας μάρτυρας είπε πως ο 26χρονος «είχε ξαπλώσει κάποιον στο έδαφος, είχε βάλει το γόνατό του και ένα όπλο στην πλάτη του (σ.σ. του δράστη)».

Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε πως ο φύλακας ήθελε απλά να σταματήσει την επίθεση αλλά «αντιμετώπισε τις συνέπειες του να είσαι ένας μαύρος άντρας στην Αμερική».

Η αστυνομία του Ιλινόις δίνει άλλη εκδοχή της ιστορίας. «Σύμφωνα με μία δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, ο αστυνομικός ζήτησε από τον ένοπλο (σ.σ. τον Roberson) πολλές φορές να κατεβάσει το όπλο και να πέσει στο έδαφος, πριν τελικώς τον πυροβολήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 26χρονο, παρά τα αιτήματα του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, αλλά σημείωσε πως πρόκειται για έναν «λευκό αστυνομικό που εργάζεται στο τμήμα εδώ και τέσσερα χρόνια». Ο εν λόγω αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα έως ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

181113230309 03 jamel roberson exlarge 169

Το θύμα με το παιδί του/Πηγή: CNNi

Στην ανακοίνωση της η αστυνομία χαρακτηρίζει τον Roberson έναν «θαρραλέο άντρα που έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να σταματήσει μία επίθεση». Παράλληλα, εκφράζει την «βαθιά λύπη μας για το περιστατικό» και «τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τον πόνο που βιώνει η οικογένεια».

«Ήταν καλός πατέρας. Ήταν ήρωας», λέει η γυναίκα του θύματος, που πρέπει να μεγαλώσει μόνη της τα δύο τους παιδιά. «Θα τους πω τι συνέβη στον πατέρα τους όταν μεγαλώσουν. Ήταν ήρωας και έσωσε τις ζωές πολλών ανθρώπων».

'Hero' security guard killed by police was working extra shifts for his son's Christmas, by Holly Yan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ