Μογκερίνι: Προσδοκούμε δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας
Πηγή: Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένως τη σταθερή προσδοκία έναντι της Τουρκίας να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών». Αυτό ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με την επιθετικότητα των Τούρκων αλιέων, στην απάντησή της στον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

«Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα η επιθετική τακτική που ακολουθούν τούρκοι αλιείς κατά Ελλήνων σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνεχείς παρενοχλήσεις και απειλές, που έφτασαν μέχρι και στη ρίψη πραγματικών πυρών, οδήγησαν Έλληνες αλιείς στην αποστολή εξωδίκου στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μέτρα για την προστασία τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Ο κ. Χρυσόγονος είχε υποβάλει ερώτηση στην κ. Μογκερίνι εάν είναι ενήμερη για τα κρούσματα βίας και απειλών που σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου και τι είδους μέτρα προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σχεδιάζει να προωθήσει, διασφαλίζοντας παράλληλα τομείς, όπως η αλιεία, που προσφέρουν σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Διαβάστε επίσης