ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εγκρίθηκε η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα

Ουκρανία: Εγκρίθηκε η επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα
REUTERS/Yevgeny Volokin

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ενέκρινε την επιβολή στρατιωτικού νόμου για περίοδο 60 ημερών σε όλη την επικράτεια της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, και επικυρώθηκε σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής που συγκάλεσε ο Ποροσένκο.

Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».

«Επικίνδυνες μεθόδους» βλέπει ο Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» στον Πορθμό Κερτς.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε την κατάληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.

«Μία παραβίαση σημειώθηκε και επικίνδυνες μέθοδοι χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει και δημιούργησε απειλή και κινδύνους για την ομαλή μετακίνηση πλοίων σε αυτόν τον ναυτικό δίαυλο», ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκοπίμως το περιστατικό στον Πορθμό Κερτς, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα καλέσει ανώτατο ουκρανό διπλωμάτη για να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

Έκκληση Κομισιόν στη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία κατέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη το περιστατικό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε την κατάληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ