ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις αν ταξιδέψει στην Αργεντινή

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις αν ταξιδέψει στην Αργεντινή
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Οι Αρχές της Αργεντινής εξετάζουν την πιθανότητα άσκησης ποινικών διώξεων κατά του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στο Μπουένος Άιρες την ερχόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στη σύνοδο της ομάδας των G20.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει από τις διωκτικές Αρχές της Αργεντινής να επιδιώξουν τη δίωξη του πρίγκιπα διαδόχου αναφορικά με τις μαζικές δολοφονίες αμάχων από τους βομβαρδισμούς της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, αλλά και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το αίτημα του Παρατηρητηρίου έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς της Αργεντινής, που καλούνται πλέον να αποφασίσουν εάν η δικαιοδοσία που τους δίνει το σύνταγμα της χώρας, έχει ισχύ και στην περίπτωση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Δικαστικές πηγές που επικαλείται η Guardian

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις αν ταξιδέψει στην Αργεντινή

, ανέφεραν πως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι «μικρές», σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο βασανισμός και η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να μην πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Από τον Μάρτιο του 2015, η συμμαχία έχει προχωρήσει σε «τυφλούς» βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην Υεμένη, πλήττοντας σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, αγορές και τεμένη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Πολλές από αυτές τις επιθέσεις – αν έγιναν με εγκληματική πρόθεση – υποδεικνύουν πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η συμμαχία έχει, επίσης, επιβάλει έναν ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό που έχει περιορίσει δραματικά την παροχή νερού, τροφίμων, καυσίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αμάχους. Εκατομμύρια άμαχοι είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τις ασθένειες», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Πηγή του γραφείου του Αργεντίνου προέδρου, Μαουρίτσιο Μάκρι, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις πληροφορίες περί πιθανής δίωξης του πρίγκιπα διαδόχου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για αυτό. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συμμετάσχει (σ.σ. στη σύνοδο)», σημείωσε η εν λόγω πηγή στο βρετανικό μέσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ