ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη με 22 νεκρούς σε χημικό εργοστάσιο της Κίνας

Έκρηξη με 22 νεκρούς σε χημικό εργοστάσιο της Κίνας
REUTERS/China Daily/File Photo

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ισάριθμοι τραυματίστηκαν εξαιτίας μιας έκρηξης και της πυρκαγιάς που προκάλεσε, σε χημικό εργοστάσιο στο βόρειο τμήμα της Κίνας.

Η έκρηξη κατέστρεψε περίπου πενήντα βαριά φορτηγά κοντά στο εργοστάσιο του ομίλου Hebei Shenghua Chemical, στην Τζιανγκτζιάκου, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πεκίνου, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες επικοινωνίας της μεγαλούπολης αυτής, μέσω του κινεζικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο μετά την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε περί τις 00:41 τοπική ώρα (18:41 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών, που δεν διευκρινίζει τα αίτιά της.

Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν από το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN στο Twitter εικονίζουν τα καμένα φορτηγά και δεκάδες πυροσβέστες κατά μήκος ενός δρόμου. Η φωτιά κατασβέστηκε, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ.

Μια επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ «διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος», ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Η πόλη Τζιανγκτζιάκου είναι μια από τις τοποθεσίες όπου θα φιλοξενηθούν εν μέρει οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022.

Στην Κίνα έχουν σημειωθεί πολλά πολύνεκρα βιομηχανικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιούλιο, μια έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 12 στην επαρχία Σετσουάν (νοτιοδυτικά).

Το 2015, μια τεράστια έκρηξη σε αποθήκη χημικών προϊόντων στοίχισε τη ζωή σε 165 ανθρώπους στην πόλη Τιαντζίν (βόρεια), όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα κινεζικά λιμάνια. Η καταστροφή εκείνη είχε προκαλέσει πολεμική γύρω από τα αίτια του δυστυχήματος και τις συνέπειές του για το περιβάλλον. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης αυτής, ο οποίος διηύθυνε την επιτροπή που επιφορτίστηκε με τη διαχείριση της καταστροφής, καταδικάστηκε πέρυσι να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών για διαφθορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ