ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 1 εκατ. δολάρια για σπάνια επιστολή του Μάο

Σχεδόν 1 εκατ. δολάρια για σπάνια επιστολή του Μάο
Η δακτυλογραφημένη επιστολή με την υπογραφή του Μάο Τσετούνγκ CNN

Ένας ανώνυμος αγοραστής πλήρωσε μια μικρή περιουσία για μια επιστολή που φέρει την υπογραφή του ηγέτη του Κομουνιστικού Κόμματος, Μάο Τσετούνγκ.

Η δακτυλογραφημένη επιστολή προς τον ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κλέμεντ Άτλι, πριν εκείνος γίνει πρωθυπουργός, δημοπρατήθηκε αντί 910.880 δολαρίων από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο, την Τρίτη.

Η επιστολή, που υπογράφεται και από τον κινέζο στρατηγό Τζου Ντε, αποτελεί αίτημα υποστήριξης από το Εργατικό Κόμμα του Άτλι, το 1937, λίγο μετά την ιαπωνική εισβολή στην Κίνα.

«Πιστεύουμε ότι ο βρετανικός λαός, όταν μάθει την αλήθεια για την ιαπωνική επιθετικότητα απέναντι στην Κίνα, θα ξεσηκωθεί για να στηρίξει τον κινεζικό λαό», αναφέρεται στην επιστολή.

Στις σημειώσεις του καταλόγου πώλησης, ο οίκος Σόθμπις αναφέρει ότι η «πολύ σημαντική» επιστολή αποτελεί την πρώτη απόπειρα του «Μάο να εμπλακεί στην διεθνή διπλωματία και φέρει το εξαιρετικά σπάνιο δείγμα υπογραφής του.»

Πηγή: CNN

Η συγκεκριμένη επιστολή είναι η δεύτερη που πωλείται από διεθνή οίκο δημοπρασιών την τελευταία δεκαετία, λέει ο Σόθμπις.

Η επιστολή συντάχθηκε με την ενθάρρυνση του νεοζηλανδού δημοσιογράφου, Τζέιμς Μούνρο Μπέρτραμ, ο οποίος βρισκόταν στην Κίνα. Ο Σόθμπις λέει ότι μάλλον ο Μπέρτραμ ήταν αυτός που έκανε την μετάφραση από το κινεζικό κείμενο και το δακτυλογράφησε, ενώ ανέφερε και τους λόγους για τους οποίους το έκανε στον Άτλι.

«Ρώτησα αυτούς τους ανθρώπους αν θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα στον βρετανικό λαό και ειδικά στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα, του οποίου θεωρώ τον εαυτό μου μέλος».

«Αυτή η φιλική διαμεσολάβηση, είναι εντελώς τυχαία, ωστόσο χαίρομαι που την έχω αναλάβει επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η διεθνής συνεργασία είναι σημαντική για την διατήρηση της "συλλογικής ασφάλειας"», αναφέρει ο Μπέρτραμ στο μήνυμα του.

Πηγή: CNN

Ο Άτλι βρισκόταν στην αντιπολίτευση όταν έλαβε την επιστολή όμως αργότερα, το 1945, έγινε πρωθυπουργός και ήταν στην εξουσία όταν ο Μάο ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το 1949.

Ένα χρόνο μετά, υπό τον Άτλι, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη δυτική χώρα που αναγνώρισε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Σόθμπις, οι δύο άνδρες είχαν μια τρίωρη συζήτηση με τη συνοδεία τσαγιού, το 1954, 17 χρόνια μετά την αποστολή της επιστολής.

Rare letter from China's Mao sells for almost $1 million

Hilary Whiteman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ