ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία

Brexit: Τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία
Reuters/ PHIL NOBLE

Τον Ιανουάριο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit το βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου, ενώ η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από τη βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.

Απέναντι στην προοπτική συντριπτικής ήττας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη Δευτέρα, την τελευταία στιγμή, την αναβολή της ψηφοφορίας και υποσχέθηκε ότι θα θέσει την συμφωνία υπό την έγκριση των βουλευτών μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης θα διεξαχθεί πάντως σίγουρα πριν από τις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Τερέζα Μέι.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία αυτή δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά «θα συμβεί όσο το δυνατόν συντομότερα» μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων και «προφανώς πριν από την 21η Ιανουαρίου».

Η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Μέι: Θα ζητήσω νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους ομολόγους της «νομικές και πολιτικές» διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, όπως αποκάλυψε προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το αίσιο τέλος της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματός της, δηλώνοντας ωστόσο ότι «άκουσε καθαρά τις ανησυχίες» όσων δεν την ψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι «μόνιμο» το λεγόμενο «backstop», δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει η δύο πλευρές για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μέι, δεν περιμένει μια «άμεση λύση» από τη σημερινή σύνοδο, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν «εργασίες το συντομότερο δυνατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ