ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ και Γιούνκερ ζήτησαν αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων

Τουσκ και Γιούνκερ ζήτησαν αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων
Ικανοποιημένοι από τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό δήλωσαν οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλoντ Γιούνκερ. REUTERS / FRANCOIS LENOIR

Στην ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν στάθηκαν, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος για το μέλλον και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτήρισε, επίσης, θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex.

Ικανοποιημένο τον άφησε και η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν επί της πρότασης της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ