ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Τυχόν συμφωνία θα υπάρξει την Πρωτοχρονιά παρά τις πιέσεις των Εργατικών

Brexit: Τυχόν συμφωνία θα υπάρξει την Πρωτοχρονιά παρά τις πιέσεις των Εργατικών
REUTERS/Phil Noble

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις» για την συμφωνία του Brexit της Τερέζα Μέι θα χρειαστούν καιρό και η απόφαση αναμένεται με το νέο έτος.

«Η πρωθυπουργός θα κάνει ενημέρωση αύριο, θα μιλήσει την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πολύ σαφές ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται ποιό είναι το πρόβλημα. Και το ερώτημα τώρα είναι, χωρίς να ακυρωθεί ολόκληρη η συμφωνία εξόδου, μπορούμε να βρούμε έναν μηχανισμό ώστε να λειτουργήσει το δίχτυ ασφαλείας (backstop) με τέτοιο τρόπο για να αρθούν αυτές οι ανησυχίες;», είπε ο Φοξ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Θα συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα είναι σύντομα, θα συμβεί κάποια στιγμή την Πρωτοχρονιά», ανέφερε.

Tο κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία του Brexit της Τερέζα Μέι την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε σήμερα ο εκλογικός συντονιστής του κόμματος Άντριου Γκουάιν.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας την ερχόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

Ο Γκουάιν, ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν οι Εργατικοί να το επιτύχουν.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει επί της συμφωνίας τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Ντέμιαν Χιντς, διεύψευσε πληροφορίες που θέλουν υπουργούς να εξετάζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα δημοψήφισμα, ο Χιντς απάντησε μιλώντας στο Sky News: «Όχι, ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό. Είχαμε την ψήφο του λαού, είχαμε το δημοψήφισμα και τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ