ΚΟΣΜΟΣ

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υψηλή LDL χοληστερόλη εγκαίρως

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υψηλή LDL χοληστερόλη εγκαίρως

Είναι ευρέως γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη και αυτό διότι μπορεί να «κρύβει» σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η LDL χοληστερόλη σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και μπορεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει εμφανή συμπτώματα, σημαίνουν ότι μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για κάποιους ασθενείς…

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ξεπερνούν τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν.

Δεν χρειάζεται η υψηλή LDL χοληστερόλη να μας οδηγήσει στα επείγοντα…

Όπως φαίνεται, λοιπόν, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας. Καθώς είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υψηλή LDL χοληστερόλη δεν θα έπρεπε να οδηγεί τους ασθενείς στα επείγοντα. Δεν χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να θέτουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο. Η νόσος μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας και μία εξέταση αίματος αρκεί για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Δεν χρειάζεται να βιώσουμε μία δυσάρεστη εμπειρία, όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το να προστατευτούμε λοιπόν, είναι τόσο απλό όσο να ενημερωθούμε. Γιατί η πληροφόρηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επιλέξουμε στη συνέχεια την κατάλληλη θεραπεία και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει και μία εύστοχη εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ως στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στους ασθενείς μέσα από την ελάττωση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

xol2

LDL Alert: Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης

Αρχικά γιατί πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενέργεια που πραγματοποιείται από αξιόπιστους φορείς που θέλουν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό, γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, που συχνά προσπερνάμε.

Πιο συγκεκριμένα, η εκστρατεία «LDL Alert» είναι μία πρωτοβουλία της Amgen που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Και καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα γύρω από αυτό το ζήτημα. Γι’ αυτό άλλωστε, και η εν λόγω εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες της Υγείας να συνεργαστούν και να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους για την LDL-χοληστερόλη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την «κακή» χοληστερίνη και να προσπεράσουμε τον κίνδυνο

Ένας ισορροπημένος και υγιεινός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά να προστατευτούμε. Η άσκηση, η διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του βάρους είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνουν οι ασθενείς προκειμένου να διατηρηθούν υγιείς.

Παράλληλα ο τακτικός έλεγχος της LDL-C, καθώς και η συζήτηση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου που είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή πρέπει πάντα να παραμένουν προτεραιότητες. Αυτό έρχεται να μας τονίσει και αυτή η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης μέσα από εκδηλώσεις καθώς και μία πολύ ενημερωμένη σελίδα, που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη νόσο.

Με μία επίσκεψη στο www.ldlalert.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας, την αντιμετώπιση αλλά και τις νέες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη πρέπει να παραμένει προτεραιότητα, καθώς τις περισσότερες φορές η «κακή» χοληστερόλη δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια…

xol3

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ