ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2018: 510 εκατ. χλμ σε 32 ώρες: Η... επιστήμη του Άγιου Βασίλη

Χριστούγεννα 2018: 510 εκατ. χλμ σε 32 ώρες: Η... επιστήμη του Άγιου Βασίλη
Pixabay

Μπορεί ο Φιλέας Φoγκ να χρειάστηκε 80 ημέρες για να κάνει το γύρο του κόσμου με αερόστατο, ο Άγιος Βασίλης, όμως, χρειάζεται μόλις 32 ώρες για να επισκεφτεί όλα τα νοικοκυριά με παιδιά!

Ερευνητές από το κέντρο νεαρών επιστημόνων «The Big Bang» και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών της Βρετανίας πραγματοποίησαν πριν από μερικά χρόνια χριστουγεννιάτικη έρευνα για να αποκαλύψουν τον αγώνα… δρόμου, που πρέπει να κάνει κάθε χρόνο παχουλός Άγιος ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να βρουν ένα δώρο κάτω από το δέντρο τους!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους… Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 1,8 δις παιδιά από όλο τον κόσμο περιμένουν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, ενώ υπολογίζεται ότι ανήλικοι κάτω των 14 ετών έστειλαν…1.843.868.987 γράμματα στον Βόρειο Πόλο!

Για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να προβάλει να μοιράσει όλα τα δώρα στην ώρα τους, ο χαρωπός Άγιος θα πρέπει να διανύσει 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα σε 32 ώρες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του λόγω της διαφοράς της ώρας από τη μια ζώνη στην άλλη και την περιστροφή της Γης. Ακόμα και με αυτό το χρονικό «παράθυρο», όμως, ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να επισκέπτεται 5.556 σπίτια το δευτερόλεπτο και θα έχει μόλις 1/1000 του δευτερολέπτου για να παρκάρει το έλκηθρό του, να βρει τα σωστά δώρα, να κατέβει από την καμινάδα, να φάει τα μπισκότα ή τους κουραμπιέδες του και να επιστρέψει στο μεταφορικό του μέσο!

santa claus 1906513 1280


Πηγή: Pixabay

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν εάν υπολογιστεί ότι υπάρχουν 2,5 παιδιά ανά μέσο όρο σε κάθε νοικοκυριό και ότι το… μαγικό έλκηθρο θα πραγματοποιήσει 640 εκατομμύρια στάσεις. Το βάρος των παιχνιδιών ξεπερνάει τους 840.000 τόνους, χωρίς να συνυπολογίζεται το έλκηθρο αλλά και ο… τροφαντός Άγιος Βασίλης.

Έτσι, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι τάρανδοι δεν θα έπρεπε να είναι 12, όπως θέλει η παράδοση, αλλά 5,6 εκατομμύρια! Φυσικά, η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να πετάνε, για να κατορθώσουν να φτάσουν σε όλα τα σπίτια της λίστας, αγγίζει τα… 10.7 εκατομμύρια χιλιόμετρα ανά ώρα.

Τα δώρα

Εξαιρετικά τυχερός είναι ο Άγιος Βασίλης που έχει στη δούλεψή του τα εργατικά ξωτικά, καθώς μόνο το τύλιγμα των δώρων απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο!

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να αμπαλαριστούν τα δώρα όλων των παιδιών του κόσμο 3000 ξωτικά θα πρέπει να δουλεύουν οκτάωρα για 365 ημέρες! Και αυτό μόνο εάν για κάθε δώρο δαπανούνται το πολύ δέκα δευτερόλεπτα.

santa claus 2999732 1280


Πηγή: Pixabay

Σε περίπτωση που υπολογιστεί ότι κάθε δώρο χρειάζεται περίπου 80 εκατοστά χαρτιού περιτυλίγματος τότε η επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι για όλα τα παιχνίδια απαιτούνται 2,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ της Γης και του Φεγγαριού.

Η εμπορική αξία αυτής της ποσότητας χαρτιού αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ ενώ σε περίπτωση που τα δώρα δεν κατασκευάζονταν στο εργαστήριο του Βόρειου Πόλου, ο Άγιος Βασίλης θα έπρεπε να δαπανά περίπου 333 δις ευρώ ετησίως για τα δώρα των παιδιών!

Παχουλός ή… παχύσαρκος;

Σε όλα τα παιδικά παραμύθια, ο Άγιος Βασίλης παρουσιάζεται λίγο παχουλός, με μακριά άσπρη γενειάδα και γλυκό χαμόγελο. Μεγάλο… λάθος ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η ομάδα των επιστημόνων, καθώς με όλα αυτά που τρώει μόνο την ημέρα του μεγάλου δρομολογίου του ο προστάτης των παιδιών είναι σίγουρα… παχύσαρκος.

character 2598003 1280


Πηγή: Pixabay

Για να τον φιλέψουν τα παιδιά όλου του κόσμου αφήνουν δίπλα στο τζάκι ένα μπισκότο, έναν κουραμπιέ ή κάποιο άλλο τοπικό γλυκό και ένα ποτήρι γάλα.

Σε περίπτωση που τα καταναλώνει όλα αυτά, τότε προσλαμβάνει 150 δισ. θερμίδες και πίνει 130 εκατομμύρια λίτρα γάλατος μέσα σε 32 ώρες!

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να καταφέρει να χάσει το… παραπανίσιο βάρος των εορτών, ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει να περπατήσει 2 δις χιλιόμετρα, δηλαδή την περιφέρεια του ισημερινού 54.000 φορές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ