ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία ενισχύει την «επίβλεψη» της υπηρεσίας πληροφοριών

Η Σαουδική Αραβία ενισχύει την «επίβλεψη» της υπηρεσίας πληροφοριών
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Η Σαουδική Αραβία ανήγγειλε την Πέμπτη τη δημιουργία κυβερνητικών οργάνων αρμόδιων για τη βελτίωση της επίβλεψης των επιχειρήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε ο φόνος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου του σουνιτικού βασιλείου.

Μια επιτροπή υπ' ευθύνη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δημιουργία τριών κρατικών οργάνων που εντέλλονται να εγγυώνται ότι οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας θα συμμορφώνονται προς την πολιτική του βασιλείου όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις «εγκεκριμένες διαδικασίες», μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η ανακοίνωση που μεταδόθηκε δεν περιέχει καμιά αναφορά στον Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Σαουδική Αραβία διατείνεται ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης «πέραν του ελέγχου» του Ριάντ, της οποίας ηγήθηκαν ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών Άχμαντ αλ Ασίρι και ο σύμβουλος του παλατιού Σαούντ αλ Καχτάνι. Αμφότεροι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε κατόπιν την αναδιάρθρωση της κυριότερης υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, υπό την επίβλεψη του γιου του, ο οποίος όμως είναι αντιμέτωπος με κύμα επικρίσεων διεθνώς όσον αφορά τον φόνο του Κασόγκι, μολονότι το Ριάντ διαψεύδει πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ