ΚΟΣΜΟΣ

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν: Αποφασισμένος για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν: Αποφασισμένος για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Reuters/ US ARMY

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αρχίσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρηση από τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθυστερήσει τα σχέδιά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν πάντως την Κυριακή να συντονιστούν προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αποχώρηση των Κούρδων από την Μάνμπιτζ

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ ως την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, δήλωσε επίσης ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Βάσει του οδικού χάρτη για την Μάνμπιτζ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τη YPG τρομοκρατική οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συζητήσει τη διαδικασία αποχώρησης τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

«Κανένα όφελος για τη Γαλλία να παραμείνει στη Συρία»

Η Τουρκία προειδοποίησε τέλος ότι δεν θα ήταν «ωφέλιμο» για τη Γαλλία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να «προστατεύσει» τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

«Δεν θα ωφελήσει κανέναν να παραμείνει η Γαλλία στη Συρία για να προστατεύσει την YPG», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ