ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Αιματηρή ομηρία σε λεωφόρειο με νεκρούς και τραυματίες

Κίνα: Αιματηρή ομηρία σε λεωφόρειο με νεκρούς και τραυματίες
Φωτογραφία Αρχείου EPA/STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν χθες, Τρίτη, όταν λεωφορείο, που κατέλαβε ένας οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας, έπεσε πάνω σε μοτοσικλετιστές και πεζούς στην επαρχία Φουτζιάν (ανατολικά), γνωστοποίησαν οι αρχές της Κίνας.

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη με το μαχαίρι στην κατοχή του, κρατείται και ανακρίνεται από την κινεζική αστυνομία, μετέδωσε το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μετά τις 15:20 (09:20 ώρα Ελλάδας) στην πόλη Λονγκγιάν, στην επαρχία Φουτζιάν, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Minxi Ribao. Ένας αστυνομικός συγκαταλέγεται στους νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Duowei, ο οποίος έχει έδρα τις ΗΠΑ, ο ύποπτος επιτέθηκε σε μια επιβάτιδα, πήρε τον έλεγχο του λεωφορείου, και κατόπιν το έριξε πάνω σε πεζούς.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο την αστυνομία, μετέδωσε ότι ο ύποπτος, ηλικίας 48 ετών, είχε διαπληκτιστεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα με έναν τοπικό αξιωματούχο που πήγε να τον δει στο σπίτι του, με τον οποίο βρίσκονταν σε διένεξη για πολύ καιρό.

Ανάμεσα στους 22 τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε τοπικά νοσοκομεία, ορισμένοι έχουν υποστεί «σοβαρά τραύματα», τόνισε το Νέα Κίνα.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η τοπική αστυνομία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον Duowei εικονίζεται το λεωφορείο, άδειο, εν μέσω μιας λεωφόρου, με το μπροστινό τμήμα του εντελώς παραμορφωμένο. Πολλοί τραυματίες κείτονται στο έδαφος κοντά στο αυτοκίνητο, ενώ αστυνομικοί υποτάσσουν έναν άνδρα υπό τα βλέμματα διερχομένων και περίεργων.

Πολλά τα παρόμοια περιστατικά φέτος

Στην Κίνα καταγράφηκαν αρκετές παρόμοιες τραγωδίες φέτος.

Στα τέλη Νοεμβρίου, 29χρονος άνεργος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος μαθητών που πέρναγαν διάβαση πεζών στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 και να τραυματιστούν άλλοι 19. Ο «εσωστρεφής» νεαρός είχε «αυτοκτονικές τάσεις» λόγω των «καυγάδων του με τη σύζυγό του» και επέλεξε τα θύματά του εντελώς «τυχαία», είχε ανακοινώσει τότε η αστυνομία.

Τον Οκτώβριο, άνδρας που είχε μαχαιρώσει κάποιον και προσπαθούσε να διαφύγει έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος ανθρώπων σκοτώνοντας τρεις από αυτούς, πριν επιτεθεί σε άλλους διερχόμενους, στην Τζετζιάνγκ (ανατολικά).

Τον προηγούμενο μήνα, οδηγός φορτηγού έριξε το βαρύ όχημα που οδηγούσε πάνω στο πλήθος πριν επιτεθεί σε διερχόμενους με φτυάρι και μαχαίρι.

Οι επιθέσεις αυτές - οι Αρχές αποδίδουν ενίοτε στους δράστες τους αυτοκτονικές τάσεις - προστίθενται στον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κίνα, χώρα όπου οι αυτοκινητιστές πολύ συχνά αψηφούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Κατά επίσημα στοιχεία, 58.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία στην Κίνα μόνο το 2015, με τις παραβιάσεις του κινεζικού ΚΟΚ να θεωρούνται η αιτία του 90% των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, διαπληκτισμός μέσα σε δημόσιο λεωφορείο που βρισκόταν πάνω σε γέφυρα είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, όταν το όχημα κατέληξε στα νερά του ποταμού από κάτω.

Πέραν της οδικής ανασφάλειας, η Κίνα είναι επίσης αντιμέτωπη με την αύξηση των εγκλημάτων κατά ζωής, με φόντο την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μελέτες καταγράφουν εξάλλου ότι αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, κάτι που συνδέεται με τον ολοένα πιο αγχωτικό τρόπο ζωής πολλών Κινέζων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ