ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: Αμφιλεγόμενοι συμβιβασμοί στην πΓΔΜ για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

FAZ: Αμφιλεγόμενοι συμβιβασμοί στην πΓΔΜ για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών
EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο Ζόραν Ζάεφ είναι επιφορτισμένος με την αναζήτηση της απαιτούμενης, για τη συνταγματική αναθεώρηση, πλειοψηφίας των 80 σε σύνολο 120 βουλευτών. Γι’ αυτό και εξετάζει αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς». Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται στην πΓΔΜ σχετικά με τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το 2018 δεν προέκυψαν πολλά καλά νέα από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική επίλυσης της διαμάχης για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, μιας διαμάχης που κρατά πάνω από 25 χρόνια», σημειώνει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μία τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων στις 15 Ιανουαρίου και εάν ο Ζάεφ επιτύχει την πλειοψηφία που τόσο αποζητά τότε το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί από την ελληνική Βουλή, από την οποία, όμως, πρέπει να περάσει με απλή πλειοψηφία.

«Μόνο έτσι θα ανοίξει έπειτα για τη μικρή βαλκανική χώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως αργότερα η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο αν αυτό θα συμβεί», τονίζεται.

Η δυσαρέσκεια των υποστηρικτών του Ζάεφ

Εξηγώντας την αναφορά της περί συμβιβασμών, η εφημερίδα κάνει λόγο για τον νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή και προσφέρει αμνηστία σε μερίδα εκ των διαδηλωτών – μεταξύ αυτών και βουλευτών της αντιπολίτευσης – που προκάλεσαν επεισόδια στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017, τραυματίζοντας μεταξύ άλλων και τον Ζάεφ.

Η αμνηστία χορηγήθηκε τη δεδομένη στιγμή, προκείμενου ο πρωθυπουργός της γείτονος να εξασφαλίσει την θετική ψήφο των βουλευτών αυτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου. «Φυσικά επισήμως δεν λέγεται αυτό. Τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης».

Η FAZ κάνει λόγο για συμβιβασμό, που κρατά τους βουλευτές εκτός φυλακής με την προϋπόθεση να ψηφίσουν θετικά τη συμφωνία.

Το γεγονός έχει προκαλέσει την απογοήτευση πολλών υποστηρικτών του Ζάεφ. «Κι αυτό γιατί ο ίδιος πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή», εξηγεί η εφημερίδα προσθέτοντας: «Πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί. Αλλά στον πιθανό διάδοχό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επίκυρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ