Ισραήλ: Διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε... live μετάδοση
Πηγή: EPA/ABIR SULTAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ & REUTERS/Andrew Kelly

Νέο κεφάλαιο στη ρευστή πολιτική κατάσταση του Ισραήλ γράφτηκε με τη διάσπαση της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε... απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Άβι Γκαμπάι, ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας τους με το Χατνουά, πιάνος εξαπίνης την αρχηγό του δεύτερου, την Τζίπι Λίβνι.

Τη Σιωνιστική Ένωση (αποτελούνταν από τα παραπάνω δύο κόμματα) - που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Κνέσετ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία, καθώς εξασφάλισε 24 έδρες στις εκλογές του 2015 - δημιούργησαν το 2014 οι Εργατικοί και το Χατνουά («Το Κίνημα») της Λίβνι.

Αφότου όμως ο Γκαμπάι ανέλαβε το 2017 το τιμόνι των Εργατικών, το μέλλον της συμμαχίας φάνταζε αβέβαιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε με θεαματικό τρόπο ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για την 9η Απριλίου.

«Ήλπιζα και πίστευα ότι αυτή η συμμαχία θα μας επέτρεπε (...) να δημιουργήσουμε μια αληθινή ένωση. Αλλά οι ψηφοφόροι είναι έξυπνοι, είδαν τι γινόταν και απομακρύνθηκαν από εμάς», είπε ο Γκαμπάι, παρούσης της Λίβνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των βουλευτών της Σιωνιστικής Ένωσης που αναμεταδιδόταν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση.

 «Πιστεύω ακόμη στη συνεργασία και στην ένωση δυνάμεων, αλλά γι' αυτό χρειάζεται φιλία, εμπιστοσύνη και τήρηση των δεσμεύσεων, και αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει εδώ», συμπλήρωσε, ευχόμενος «καλή τύχη, Τζίπι» στην Λίβνι ενόψει εκλογών, «σε όποιο κόμμα» κι αν βρίσκεται.

Η Τζίπι Λίβνι, εμφανώς κατάπληκτη, απέφυγε να αντιδράσει εν θερμώ.

 «Δεν απαντώ. Θα πάρω τις αποφάσεις μου. Ευχαριστώ», είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Αργότερα, η πολιτικός, που ήταν αξιωματικός της Μοσάντ πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο, τόνισε μέσω Twitter ότι «χαίρεται που διαλύθηκαν οι αμφιβολίες», ώστε να «μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στον σημαντικό στόχο που έχουμε μπροστά μας, την αλλαγή της κυβέρνησης».

Νέα αρχηγός της αντιπολίτευσης

Η 60χρονη Λίβνι, η άλλοτε υπουργός Εξωτερικών (2006-2009), διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ότι δεν περίμενε αυτή την ανακοίνωση από τον Γκαμπάι, ενώ απέρριψε την κατηγορία του ότι δεν έδειξε πίστη και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της προς τη συμμαχία.

Πάντως «ο Γκαμπάι είχε δίκιο σε κάτι, δεν υπήρξε ποτέ αληθινή σχέση εταίρων ανάμεσά μας, διότι ουδέποτε την ήθελε», κατήγγειλε.

 «Αυτό που είναι αληθινά σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στις εκλογές και τη μάχη για τον σιωνισμό, όχι στη διάλυση (της συμμαχίας) της Σιωνιστικής Ένωσης», πρόσθεσε η Λίβνι, η οποία μέχρι χθες ήταν ονομαστικά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αφού ο Γκαμπάι, που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, δεν θα μπορούσε να καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

Το συγκεκριμένο καθήκον πλέον αναλαμβάνει η βουλευτής Σέλι Γιαχιμόβιτς, η οποία είχε ήδη υπάρξει επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αρχηγός των Εργατικών στο παρελθόν.

2019 01 01T105242Z 71347970 RC1FC73447D0 RTRMADP 3 ISRAEL ELECTION

Πηγή:  REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Πρόωρες εκλογές στη χώρα

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο εγκρίθηκε η διάλυσή του και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 9η Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβερνητική συμμαχία του οποίου θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να οδεύει σε εκλογική νίκη τον Απρίλιο.

Η Σιωνιστική Ένωση βρισκόταν αντιθέτως σε ελεύθερη πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες δεν θα εξασφάλιζε παρά λιγότερες από 10 έδρες από τις 120 της Κνέσετ.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το κόμμα του, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ανακατευτεί» στο πώς «θα μοιραστούν οι ψήφοι της αριστεράς». «Αυτό που μετράει για εμένα είναι η δεξιά να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και για αυτό, πρέπει να υπάρξει ψήφος στο Λικούντ», συμπλήρωσε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη διάσπαση της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ.

Το Σάββατο, δύο υπουργοί του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, ο Ναφτάλι Μπένετ και η Αγελέτ Σακέντ, ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν νέο κόμμα, τη Νέα Δεξιά, που διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοικτό στους ψηφοφόρους που δεν προτάσσουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, οι πολιτικές θέσεις του οποίου δεν είναι ξεκάθαρες, ανακοίνωσε ότι ιδρύει δικό του κόμμα, κεντρώο κατ' αυτόν. Κατά πηγές στο περιβάλλον του αντιστράτηγου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Γεντότ Αχαρονότ, η διάσπαση της Σιωνιστικής Ένωσης ίσως οφείλεται στην κάθοδο του Γκαντς στην πολιτική.

Διαβάστε επίσης