ΚΟΣΜΟΣ

Βέρνερ Φάιμαν: Μόνη λύση για το προσφυγικό οι πολιτικές της ΕΕ

Βέρνερ Φάιμαν: Μόνη λύση για το προσφυγικό οι πολιτικές της ΕΕ
Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν (δεξιά) συνομιλεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (Antonio Costa) στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 17 Δεκεμβρίου 2015, όπου συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα επιχειρεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέτρο αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο Φάιμαν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική REUTERS/Yves Herman

Την υποστήριξή του στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το προσφυγικό εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν (Werner Faymann), καλώντας ταυτόχρονα τους συμπατριώτες του να επιδείξουν ρεαλισμό και να μην παρασύρονται από εθνικιστικά στερεότυπα.

«Θα ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση μόνον εάν εφαρμόσουμε στην Ευρώπη αυτά που έχουμε ψηφίσει και, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα, θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορα τα κέντρα υποδοχής και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Όπως υποστήριξε, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των προτύπων για τα καταλύματα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και όσο γρηγορότερα λειτουργήσει αυτό τόσο καλύτερα θα επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Είπε δε ότι ο ίδιος θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Αυστρία.

Δεν υπάρχει διακόπτης για να σταματήσει τους πρόσφυγες

«Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά κάθε λιθαράκι βοηθάει, ώστε να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορα και ως εκ τούτου ισχύει ο κανόνας ότι κάθε βελτίωση απαλύνει την ανθρώπινη δυστυχία σε οποιαδήποτε σύνορα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα», ανέφερε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος εικονικός διακόπτης για να σταματήσει η προσφυγική ροή, αλλά μόνον με πολιτικά μέσα μπορεί να επιβληθεί τάξη και να υπάρξει βοήθεια επί τόπου στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, χώρες οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα, θα πρέπει να υπολογίζουν με συνέπειες, καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και, ως εκ τούτου, εάν κάποιες χώρες αρνούνται μία λύση από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά το επόμενο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο η υποστήριξη για συγκεκριμένα προγράμματα.

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι σημαντική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Frontex και για την ταυτόχρονη δημιουργία ευπρεπών συνθηκών στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Θα επενδύσουμε σταδιακά τρία δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός Ταμείου για αξιοπρεπή καταλύματα, για τη δημιουργία σχολείων και για τη μέριμνα των προσφύγων στην Τουρκία», σημείωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στις συμφωνίες επαναπροώθησης με τρίτες χώρες.

Όπως επισήμανε ο Βέρνερ Φάιμαν, πέραν της προσφυγικής κρίσης η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη οδήγησε στην ενίσχυση των δεξιών εθνικιστών οι οποίοι, όπως παρατήρησε, έχουν μία απλή «συνταγή», δηλαδή την ταπείνωση και την πρόκληση φόβου, όπως επίσης έχουν πάντα για όλα στερεότυπες αρνητικές ιδέες, ενώ το μόνο που ποτέ δεν έχουν είναι μία λύση.

Σε σχέση με την ανεργία, ο ίδιος βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην απασχόληση και στην ανάπτυξη, καθώς η κρίση θα φύγει μόνον εάν οι άνθρωποι θα μπορούν και πάλι να εργάζονται και όταν οι άνθρωποι έχουν εργασία δεν είναι επιρρεπείς για παγίδες δεξιών εθνικιστών και «γκουρού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ