ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή ευρωπαϊκού συμβιβασμού για την τύχη των 49 μεταναστών στα ανοικτά της Μάλτας

Εν αναμονή ευρωπαϊκού συμβιβασμού για την τύχη των 49 μεταναστών στα ανοικτά της Μάλτας
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Η υπόθεση των 49 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται, εδώ και 15 ημέρες, σε δυο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων σε χωρικά ύδατα της Μάλτας, είναι πολύ πιθανόν να λήξει με έναν ευρωπαϊκό συμβιβασμό, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως γράφει ο Τύπος, έχει δώσει την διαβεβαίωση ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να δεχθεί συνολικά μέχρι 15 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα σκάφη των ΜΚΟ Sea Eye και Sea Watch.

Σύμφωνα με διαρροές, δεν θα πρόκειται μόνο για γυναίκες και παιδιά, όπως είχε πει αρχικά ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης «δεν θέλει να χωρίσει καμία οικογένεια».

Η εφημερίδα Corriere della Sera παράλληλα γράφει ότι η κυβέρνηση Κόντε θεωρεί ότι οι 49 αυτοί μετανάστες πρόκειται, τελικά, να αποβιβαστούν στην Μάλτα, παρά την μέχρι τώρα αρνητική στάση που κρατά η Βαλέτα.

Η εφημερίδα του Μιλάνου εξηγεί παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές των Βρυξελλών με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, για κατανομή των προσφύγων και μεταναστών. Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, μεταδίδει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι σε διαρκή διάλογο με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο σε αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ