ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ζωή για τη 18χρονη από τη Σ. Αραβία; Το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών στην Αυστραλία

Νέα ζωή για τη 18χρονη από τη Σ. Αραβία; Το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών στην Αυστραλία
Thailand Immigration Police via REUTERS ATTENTION

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Αυστραλία να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχτεί ως πρόσφυγα την 18χρονη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ταξίδεψε προ ημερών κρυφά στην Ταϊλάνδη φοβούμενη ότι η οικογένειά της θα την σκοτώσει.

Η Rahaf Mohammed al-Qunun, η ιστορία της οποίας συγκλόνισε τον πλανήτη και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο από το Κουβέιτ για να γλιτώσει από την οικογένειά της.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πρότεινε στην Αυστραλία να σκεφτεί εάν θέλει να δεχτεί ως πρόσφυγα την κ. Rahaf Mohammed al-Qunun» τονίζει σε email του το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο τόνισε, επίσης, ότι σκοπεύει να εξετάσει τον φάκελο με τον ίδιο τρόπο που εξετάζει και τα υπόλοιπα αιτήματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση. Σε ερωτήματα για την 18χρονη και την πρόταση στην Αυστραλία να τη δεχτεί ως πρόσφυγα αρνήθηκαν να απαντήσουν και οι αρμόδιοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun το έσκασε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν με την οικογένειά της, ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία.

Η 18χρονη ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες του διαβατηρίου της και ζήτησε βοήθεια «από οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να την προστατεύσει».

Εξέφρασε, μάλιστα, τον έντονο φόβο της πως η οικογένειά της θα την σκοτώσει ή θα τη βασανίσει γιατί αποφάσισε να αποκηρύξει τον ισλαμισμό.

Η al-Qunun ενημέρωσε, μέσω των social media, πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi οι Αρχές της Ταϊλάνδης της κατέσχεσαν το διαβατήριό της και πως κρατήθηκε από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας στο CNNi, η 18χρονη σημείωσε πως αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αλλά τελικώς αποφάσισε να πάει στην Ταϊλάνδη. Όταν, όμως, προσγειώθηκε και κατευθυνόταν προς το αρμόδιο γραφείο για να κάνει αίτημα για μία προσωρινή βίζα, είδε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να την περιμένουν.

Η Al-Qunun σημείωσε πως οι εν λόγω άντρες προσπάθησαν να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα χαρτί και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο στο τράνζιτ του αεροδρομίου.

«Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί», έλεγε σε βίντεό της, τονίζοντας πως δεν της επιτρέπουν να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το οποίο βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

«Θέλω άσυλο» έγραφε σε άλλη ανάρτησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ