ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για επίσκεψη στη Ρωσία

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για επίσκεψη στη Ρωσία
REUTERS/Umit Bektas

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε μια αρκετά κοντινή προοπτική, αν όχι πολύ σύντομη, αναμένουμε και ετοιμάζουμε αυτή την επίσκεψη. Συν τοις άλλοις προς το παρόν δεν έχουν ορισθεί οι οποιεσδήποτε ημερομηνίες» είπε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είχε μεταδώσει ότι ο Ερντογάν προτίθεται να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εάν ευρύ φάσμα ζητημάτων, μεταξύ των οποίων θα είναι η κατάσταση στην Συρία και η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 τουρκική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας είχαν συνομιλίες στην Μόσχα με τους Ρώσους ομολόγους τους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα προτίθεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ρωσία στην Συρία.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ρωσία. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο twitter. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι δύο πλευρές συντήρησαν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ και ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Σότσι».

Πομπέο: Ο Ερντογάν ανέλαβε δεσμεύσεις για την ασφάλεια των Κούρδων της Συρίας

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη και το ιρακινό Κουρδιστάν, ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία δεν θα επηρεάσει ούτε τη συνεργασία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ιράκ, ούτε τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στη γειτονική χώρα.

Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρηση των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, εντείνονται τα ερωτηματικά για την τύχη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) την κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αραβοκουρδικού συνασπισμού SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

2019 01 08T160640Z 532102058 RC146ABDD5E0 RTRMADP 3 JORDAN USA

Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS

Η Τουρκία που θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που πολέμησαν μαζί μας θα είναι ασφαλείς», είπε ο Πομπέο, επιβεβαιώνοντας ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη.

Μιλώντας από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «ανέλαβε δεσμεύσεις, καταλαβαίνει (...) ότι θέλουμε να είμαστε σίγουροι».

«Θα κάνουμε πραγματική πρόοδο τις επόμενες ημέρες», συνέχισε, τη στιγμή που η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια των YPG.

«Το ISIS ηττήθηκε στρατιωτικά αλλά η αποστολή δεν εξετελέσθη», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάελχ, εκτιμώντας ότι η Βαγδάτη «χρειάζεται την αμερικανική στήριξη».

Το ζήτημα της παρουσίας του ISIS στη Συρία, χώρα που γειτονεύει με το Ιράκ, είναι ύψιστης σημασίας για τη Βαγδάτη. Μολόνοτι η ιρακινή κυβέρνηση έχει κηρύξει το τέλος του τρίχρονου πολέμου εναντίον του ISIS, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις. Μόλις χθές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στα βόρεια της Βαγδάτης.

Μετά την Ιορδανία και το Ιράκ, ο Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ