ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή Τουσκ-Γιούνκερ για Brexit: Η συμφωνία του διαζυγίου δεν μπορεί να τροποποιηθεί

Επιστολή Τουσκ-Γιούνκερ για Brexit: Η συμφωνία του διαζυγίου δεν μπορεί να τροποποιηθεί
REUTERS/Francois Lenoir/Illustration

Η συμφωνία η οποία υπεγράφη με το Λονδίνο τον Δεκέμβριο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δηλώνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιστολή που απευθύνεται προς την βρετανική κυβέρνηση και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο της εκστρατείας της Τερέζα Μέι για να πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν αύριο υπέρ της συμφωνίας της.

Στην επιστολή αυτή δίνεται η διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση για την αποφυγή της εφαρμογής της ρύθμισης που είναι γνωστή ως «backstop» και αφορά την διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την αναζήτηση μετά το Brexit εμπορικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του επομένου έτους ώστε να αποφευχθεί η χρήση του "backstop".

Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει δυνατή η τήρηση της καταληκτικής ημερομηνίας της εξόδου, η Βρετανία θα έχει την επιλογή της παράτασης της μεταβατικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του "backstop" και η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Εάν παρά ταύτα ενεργοποιηθεί το backstop, δεν θα εφαρμοστεί παρά προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί από μία συμφωνία που διασφαλίζει ότι αποφεύγεται το σκληρό σύνορο», αναφέρεται στην επιστολή των Γιούνκερ και Τουσκ.

«Όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε οτιδήποτε τροποποιεί ή αντιβαίνει στην συμφωνία της εξόδου», αναφέρεται στο κείμενο αυτής της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι αποσαφηνίσεις που δίνονται στο Λονδίνο ως διαβεβαιώσεις για τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας του διαζυγίου έχουν «νομική ισχύ».

«Μπορεί να ειπωθεί ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν νομική ισχύ», αναφέρεται στην επιστολή που αναφέρεται στις δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου για την αποφυγή της εφαρμογής του "backstop".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ