ΚΟΣΜΟΣ

«Είσαι ο επόμενος!»: Συνελήφθη Πολωνός που απείλησε τον πρόεδρο Ντούντα μετά το φόνο του δημάρχου

«Είσαι ο επόμενος!»: Συνελήφθη Πολωνός που απείλησε τον πρόεδρο Ντούντα μετά το φόνο του δημάρχου
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ένας ηλικιωμένος συνελήφθη στη Βαρσοβία αφού έκανε ένα απειλητικό τηλεφώνημα σε μια κοινωνική υπηρεσία, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Γκντασκ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της αστυνομίας στο Twitter, πρόκειται για έναν 72χρονο ο οποίος είπε ότι «ο επόμενος που έχει σειρά» να σκοτωθεί είναι ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα.

Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος έκανε έκκληση για ενότητα του λαού απέναντι στη βία, τονίζοντας ότι πολλοί Πολωνοί είναι ενωμένοι, παρά τις πολιτικές διαφορές τους, γιατί «επιθυμούν να κάνουν το καλό».

Διαδηλώσεις για τη δολοφονία του δημάρχου

Νωρίτερα, διαδηλώσεις κατά του μίσους και της βίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τη δολοφονία του δημάρχου.

Στη Βαρσοβία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα, αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 27χρονο, ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης χθες το βράδυ.

Ο δράστης της δολοφονίας του δημάρχου είναι ένας 27χρονος που αποφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα αφού εξέτισε ποινή 5,5 ετών για απόπειρα ληστείας σε τράπεζα. Οι Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία του, σύμφωνα όμως με τοπικά μέσα ενημέρωσης το μικρό του όνομα είναι Στέφαν.

Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε ότι ο νεαρός είχε νοσηλευτεί στη φυλακή του νοσοκομείου με σχιζοφρένεια, χωρίς όμως να κατονομάσει την πηγή του.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ