ΚΟΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα αμφισβήτησης: Πώς η θεωρία των Flat Earthers σκοντάφτει στο… GPS

Κρουαζιέρα αμφισβήτησης: Πώς η θεωρία των Flat Earthers σκοντάφτει στο… GPS
Pixabay

«Τη μεγαλύτερη, πιο τολμηρή και ωραιότερη περιπέτεια» ετοιμάζονται να ζήσουν οι οπαδοί της θεωρίας της επίπεδης γης που ανακοίνωσαν μία κρουαζιέρα για το 2020. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος μέγιστη ειρωνεία της τύχης, ωστόσο, το ότι το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο θα γιορτάζουν επί ημέρες τη θεωρία τους κινείται με συστήματα πλοήγησης που λειτουργούν σε… σφαιρικό περιβάλλον.

Η κρουαζιέρα που οργανώνει η Διεθνής Διάσκεψη Επίπεδης Γης (Flat Earth International Conference – FEIC), υπόσχεται ένα συναρπαστικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, με πολυτέλεια, γκουρμέ κουζίνα, μουσική, λογής δραστηριότητες κι, ασφαλώς, ανταλλαγή απόψεων επί της κοσμοθεωρίας τους.

Ωστόσο, υπάρχει μία λεπτομέρεια που ίσως αποδειχτεί καθοριστική για το μέλλον της συγκεκριμένης κρουαζιέρας: Τα συστήματα πλοήγησης των κρουαζιερόπλοιων – αλλά και όλων των πλοίων – βασίζονται στο δεδομένο πως η Γη δεν είναι επίπεδη.

Πώς το Google Translate τρολάρει τους υποστηρικτές της «Επίπεδης γης»

«Η πλοήγηση των πλοίων βασίζεται στην αρχή πως η Γη είναι στρογγυλή», εξηγεί ο Henk Keijer, πρώην καπετάνιος κρουαζιερόπλοιου που έχει κάνει το γύρο της υφηλίου κατά την 23χρονη καριέρα του: «Οι ναυτικοί χάρτες είναι σχεδιασμένοι με δεδομένο πως η γη είναι σφαιρική».

Ο Keijer, ο οποίος πλέον δουλεύει ως ναυτικός εμπειρογνώμονας, επικαλείται ως ατράνταχτο επιχείρημα για τη σφαιρικότητα της Γης, κυρίως την ύπαρξη του περίφημου GPS. Το Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης είναι ένα διεθνές σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης κινούμενου ή ακίνητου χρήστη και βασίζεται σε ένα σύστημα 24 δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη ώστε να παράσχουν ακριβείς πληροφορίες θέσης και κίνησης.

«Ο λόγος που χρησιμοποιούνται 24 δορυφόροι είναι ακριβώς λόγω της σφαιρικότητας της γης», εξηγεί ο Keijer: «Απαιτείται ένας μίνιμουμ αριθμός τριών δορυφόρων για να ορίσουν μία τοποθεσία. Αν η γη ήταν επίπεδη, οι τρεις αυτοί δορυφόροι θα ήταν αρκετοί για να παράσχουν ακριβείς πληροφορίες για όλους πάνω στη Γη. Ωστόσο, δεν είναι αρκετοί, ακριβώς επειδή η Γη είναι σφαιρική».

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει περίπτωση η FEIC να επιχειρήσει να στελεχώσει το κρουαζιερόπλοιο με πλήρωμα τής ίδιας κοσμοθεωρίας. Κάτι, ωστόσο, που ο Keijer θεωρεί δύσκολο: «Έχω ταξιδέψει πάνω κάτω δύο εκατομμύρια μίλια. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν καπετάνιο που πιστεύει πως η Γη είναι επίπεδη».

Παρότι υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες και ρεύματα στην κοινότητα των λεγόμενων Flat earthers, η βασική πεποίθηση είναι πως η Γη είναι επίπεδη. Όπως έχει ανακοινώσει η FEIC, «μετά από εκτενή πειραματισμό, ανάλυση και έρευνα, οι υποστηρικτές της κατέληξαν να πιστεύουν πως η Γη δεν είναι σφαιρική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ