ΚΟΣΜΟΣ

Ναϊρόμπι: Η στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στο ξενοδοχείο - Πέντε οι δράστες, 14 οι νεκροί

Ναϊρόμπι: Η στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στο ξενοδοχείο - Πέντε οι δράστες, 14 οι νεκροί
REUTERS/Reuters TV

Πέντε ήταν οι τρομοκράτες που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ναϊρόμπι της Κένυας και όλοι τους εξουδετερώθηκαν από τις Αρχές, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας, Τζόζεφ Μπόινετ.

«Ήταν πέντε τρομοκράτες και όλοι είναι νεκροί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η αστυνομία, ο πρώτος από τους δράστες ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά την έναρξη της επιχείρησης. Δύο συνεργοί του σκοτώθηκαν την Τρίτη και οι άλλοι δύο σήμερα τα ξημερώματα.

Ο Μπόινετ είπε ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη η έρευνα στον χώρο του ξενοδοχείου και ότι ομάδες πυροτεχνουργών θα εξουδετερώσουν τυχόν χειροβομβίδες ή άλλες εκρηκτικές ύλες που δεν έχουν εκραγεί. Κάλεσε μάλιστα τους κατοίκους να μην πανικοβληθούν αν ακούσουν εκρήξεις από την περιοχή αυτή.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, στην επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η εξτρεμιστική, ισλαμιστική οργάνωση των Σεμπάμπ της Σομαλίας.

Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ξενοδοχείο που δεσπόζει στο κτιριακό συγκρότημα όπου έγινε η επίθεση ανήκει στον όμιλο Dusit Thani της Ταϊλάνδης. Το συγκρότημα βρίσκεται απέναντι στην πρεσβεία της Αυστραλίας.

Ένας άνδρας, που μίλησε σε κενυατικά ΜΜΕ, τόνισε πως οι δράστες της επίθεσης έμοιαζαν «καλά εκπαιδευμένοι», «ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν» και «κινούνταν σε σχηματισμό».

Η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση κενυατικού δικαστηρίου να προσαχθούν σε δίκη τρεις άνδρες τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στην τζιχαντιστική επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, σχεδόν πέντε χρόνια μετά. Οι αυτουργοί της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν έπειτα από μια πολιορκία η οποία είχε διαρκέσει περίπου 80 ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ