ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Ποιος είναι ο ήρωας με το τζιν που έσωσε δεκάδες ανθρώπους από τους τρομοκράτες;

Κένυα: Ποιος είναι ο ήρωας με το τζιν που έσωσε δεκάδες ανθρώπους από τους τρομοκράτες;
REUTERS/Njeri Mwangi

Την ώρα που οι τρομοκράτες σκορπούσαν το θάνατο σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ένας άντρας μπήκε μπροστά και αψηφώντας τον κίνδυνο, βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σωθούν.

Πρόκειται για ένα Βρετανό στρατιώτη, μέλος των επίλεκτων δυνάμεων «SAS», ο οποίος σύμφωνα με αναφορές, βρισκόταν στη χώρα για την κατάρτιση και καθοδήγηση των Ειδικών Δυνάμεων της Κένυας, όταν ξέσπασε η επίθεση.

Ο στρατιώτης φαίνεται σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν να φορά ένα σκούφο, καθώς βοηθάει τους πολίτες να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Λέγεται επίσης ότι εντάχθηκε στην επιχείρηση διάσωσης ύστερα από αίτημα των υπηρεσιών ασφαλείας της Κένυας.

Ανώνυμη πηγή ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο στρατιώτης πυροβολούσε κατά των τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας που ξεκίνησε την Τρίτη, αλλά και ότι το Αμερικανικό Ναυτικό βοήθησε επίσης στην αποστολή.

Ο Βρετανός έλεγχε τα σχέδια του ξενοδοχείου με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ φαίνεται ότι συντόνιζε την όλη επιχείρηση μαζί τους.

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Γλίτωσε την 11η Σεπτεμβρίου και σκοτώθηκε στην επίθεση στο Ναϊρόμπι

Ο ίδιος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ήταν οπλισμένος και με ένα στιλέτο. Ο στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται ήρωας, εκτιμάται ότι υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ υπήρξε κορυφαίος εμπειρογνώμονας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την επίθεση ανέρχεται στους 21. Όπως αναφέρουν οι τρομοκράτες σε ανακοίνωσή τους,αυτή ήταν μια απάντηση στις ΗΠΑ και προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την στήριξη προς το Ισραήλ.

Ο αρχηγός της κενυατικής αστυνομίας Τζόζεφ Μπόινετ με δηλώσεις του στην τηλεόραση τόνισε ανάμεσά στους νεκρούς βρίσκεται και ένας αστυνομικός που πριν συγκαταλεγόταν στους τραυματίες της επίθεσης.

Δεκαέξι από τους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού, ήταν Κενυάτες, καθώς και ένας Βρετανός, ένας Αμερικανός και τρεις με καταγωγή από αφρικανικές χώρες, η υπηκοότητα των οποίων δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Δύο ύποπτοι έχουν επίσης συλληφθεί ως βοηθοί των δραστών, πρόσθεσε.

«Ήταν πέντε τρομοκράτες και όλοι είναι νεκροί», ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η αστυνομία, ο πρώτος από τους δράστες ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά την έναρξη της επιχείρησης. Δύο συνεργοί του σκοτώθηκαν την Τρίτη και οι άλλοι δύο σήμερα τα ξημερώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ