ΚΟΣΜΟΣ

Πανικοβλήθηκα: Θύμα κακοποίησης καταγγέλλει το BBC για αποκάλυψη της ταυτότητάς της

Πανικοβλήθηκα: Θύμα κακοποίησης καταγγέλλει το BBC για αποκάλυψη της ταυτότητάς της
REUTERS/Andrew Winning

Ο επικεφαλής του Ασιατικού Δικτύου του BBC παραπέμφθηκε σε δίκηκαθώς ένας από τους δημοσιογράφους του αποκάλυψε σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή το πραγματικό όνομα ενός θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, η ταυτότητα της οποίας προστατευόταν από τον νόμο.

Ο Arif Ansari έστειλε τον άπειρο δημοσιογράφο Rickin Majithia να παρακολουθήσει τη δίκη της υπόθεσης. Το θύμα δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αλλά κατέθεσε μυστικά. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όμως, χρησιμοποιούνταν το πραγματικό της όνομα.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος, πίστεψε πως το όνομα ήταν ψευδώνυμο και το συμπεριέλαβε στην είδηση που αναγνώστηκε στο ραδιόφωνο. Ο Ansari ήλεγξε την είδηση πριν αυτή μεταδοθεί, αλλά δεν κατάλαβε το λάθος του δημοσιογράφου του, με αποτέλεσμα να διώκεται ο ίδιος ως υπεύθυνος.

Ο νόμος στη Βρετανία ορίζει πως η ταυτότητα θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων πρέπει να μείνει μυστική εσαεί, κάτι που παραβιάστηκε σε αυτή την περίπτωση.

Η γυναίκα έτυχε να ακούει την εκπομπή και σοκαρισμένη συνειδητοποίησε πως η ταυτότητά της είχε αποκαλυφθεί. Όπως σημειώνει το ίδιο το BBC σε δημοσίευμά του, «κατέρρευσε» στο άκουσμα του ονόματός της και ξεκίνησε να «πανικοβάλλεται και να κλαίει».

«Ήταν απίστευτο που ακούστηκε το όνομα του στο ραδιόφωνο του BBC ως θύμα βιασμού», είπε η γυναίκα.

Αμέσως μετά την εκπομπή ο Majithia έμαθε το λάθος του και αποφάσισε να στείλει ένα απολογητικό μήνυμα στο θύμα της υπόθεσης, ωστόσο οι υπεύθυνοι του τον απέτρεψαν.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης αναγνώρισε πως ο Ansari δεν το έκανε με δόλο, αλλά, όπως σημείωσε, γνώριζε πως ο δημοσιογράφος του ήταν άπειρος και έπρεπε να ελέγξει καλύτερα τις πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ