ΚΟΣΜΟΣ

Νίμιτς για Συμφωνία Πρεσπών: Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας

Νίμιτς για Συμφωνία Πρεσπών: Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας
EPA / NIKOS ARVANITIDIS

Με χθεσινή δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα επόμενα βήματα και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας. 

«Η μελέτη και η επακόλουθη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας μέσω των εθνικών διαδικασιών της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν σύμφωνες με τις σχετικές προβλέψεις-όρους της Συμφωνίας», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του κ. Νίμιτς έχει ως εξής:

«Την 16η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επέδωσε επισήμως στην κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ρηματική Διακοίνωση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018, καθώς και σχετικές τροποποιήσεις του Συντάγματός της, που αναφέρουν ότι “ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εσωτερικές νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας, σύμφωνα και με το Σύνταγμά της”.

Αντίγραφο της Ρηματικής Διακοίνωσης κοινοποιήθηκε επίσης και σε εμένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα και ως μάρτυρα κατά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά την ανακοίνωση ολοκλήρωσης των σχετικών Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και των εσωτερικών νομικών διαδικασιών εκ μέρους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας, η μελέτη και η επακόλουθη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας μέσω των εθνικών διαδικασιών της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν σύμφωνες με τις σχετικές προβλέψεις-όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, ο ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος, να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα δύο μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ