ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Μετά τον Ερντογάν και ο Πούτιν στηρίζει τον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Μετά τον Ερντογάν και ο Πούτιν στηρίζει τον Μαδούρο
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξη του στην νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας «σε συνθήκες όξυνσης μια εσωτερικής πολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Νίκολας Μαδούρο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η καταστροφική εξωτερική παρέμβαση παραβιάζει ωμά τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ επεσήμανε ότι η αναζήτηση λύσεων βρίσκεται «στο πλαίσιο του συντάγματος» όπως και ότι οι διαφωνίες στην κοινωνία της Βενεζουέλας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του ειρηνικού διαλόγου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διατύπωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τις επικίνδυνη τροπή των εξελίξεων στην χώρα τις τελευταίες μέρες και ευχαρίστησε τον Πούτιν για την στάση αρχών της Ρωσίας.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

«Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα», δήλωσε με τη σειρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε σοκαρισμένος από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Παράλληλα, «πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας την ορκωμοσία του Χουάν Γκουάιδο ως "μεταβατικού προέδρου" της χώρας, τονίζοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος είναι ο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βλαντιμίρ Παδρίνο υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, μιας χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.

«Προειδοποιώ τον λαό της Βενεζουέλας ότι έγινε πραξικόπημα εναντίον των θεσμών μας, εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον του Συντάγματος, εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, του νόμιμου προέδρου» είπε ο Παδρίνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, περιστοιχιζόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ