ΚΟΣΜΟΣ

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του μικρού Αϊλάν

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του μικρού Αϊλάν
«Ανοίξτε τις πόρτες σας στους Σύρους και δείξτε τους συμπόνοια», λέει ο πατέρας του μικρού Αϊλάν, ο πνιγμός του οποίου σόκαρε την κοινή γνώμη. Durmus Genc/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Δεν ήταν επιλογή του να φύγει από τη Συρία και να αναζητήσει ειρήνη, κάπου στην Ευρώπη. Όπως δεν ήταν επιλογή του να πάρει το ρίσκο και να βάλει όλη του την οικογένεια σε μια λέμβο. Ο Αμπντουλάχ Κούρντι έχασε τους δύο τους γιους και τη σύζυγό του, αλλά δεν έχασε την πίστη του στους ανθρώπους.

Ο πατέρας του Αϊλάν, του μόλις 3 ετών παιδιού που πνίγηκε στην Τουρκία προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη (η φωτογραφία του άψυχου σώματός του έκανε τον γύρο του κόσμου), μίλησε στο βρετανικό Channel 4 και έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών το οποίο αναδημοσίευσε το δίκτυο ITV.

«Το μήνυμά μου; Θα ήθελα όλος ο κόσμος να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους. Όταν κάποιος σου κλείνει την πόρτα κατάμουτρα, βιώνεις μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όταν μια πόρτα είναι ανοικτή για σένα, παύεις να αισθάνεσαι ντροπή. Θα ήθελα λοιπόν να σας ζητήσω να αναλογιστείτε τον πόνο των πατεράδων, των μαμάδων και των παιδιών που υποφέρουν και που αναζητούν ειρήνη και ασφάλεια. Δεν σας ζητάμε κάτι περισσότερο από συμπόνοια. Ζούμε ανάμεσα σε βόμβες, εκρήξεις και Ισλαμικό Κράτος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες, χιλιάδες προβλήματα. Καταφέραμε με την οικογένειά μου να φτάσουμε στο Μποντρούμ και από εκεί μπήκαμε σε μια βάρκα για να πάμε στην Ελλάδα. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε είτε στη Γερμανία, είτε στη Σουηδία. Ήμασταν στη θάλασσα μόλις τέσσερα με πέντε λεπτά όταν η βάρκα ανετράπη. Και έγινε αυτό που έγινε...».

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι έχασε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τον τρίχρονο Αϊλάν, τον πεντάχρονο Γκαλίπ και τη σύζυγό του Ριχάνα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ