Ξανά ένοχη κρίθηκε η Άσια Μπίμπι στο Πακιστάν
Πηγή: EPA/SHAHZAIB AKBER

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε έφεση κατά της αθώωσης τηςΆσια Μπίμπι, μιαςχριστιανής η οποία πέρασε χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων μετά την καταδίκη της για βλασφημία.

«Η προσφυγή αυτή απορρίπτεται», δήλωσε ο δικαστής Ασίφ Σαΐντ Χόσαρ στο τέλος ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον του κορυφαίου πακιστανικού δικαστηρίου, το οποίο είχε ανακοινώσει στις 31 Οκτωβρίου την αθώωση της Μπίμπι, που είχε καταδικασθεί σε θάνατο για βλασφημία το 2010.

Η Άσια Μπίμπι, εργάτρια γης, καταδικάσθηκε το 2010 για υποτιμητικά σχόλια για το ισλάμ αφού γείτονές της που εργάζονταν μαζί της στα χωράφια αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να πιεί νερό από το ποτήρι τους επειδή δεν είναι μουσουλμάνα.

Η καταδίκη της ανατράπηκε τον Οκτώβριο, προκαλώντας διαμαρτυρίες από σκληροπυρηνικούς θρησκευόμενους οι οποίοι ζητούσαν να θανατωθεί και απαιτούσαν από την κυβέρνηση να εμποδίσει ενδεχόμενη αναχώρησή της από τη χώρα.

Η ίδια αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε βλασφημία.

Η Μπίμπι, η οποία έμεινε οκτώ χρόνια στα κελιά των μελλοθανάτων, κρύβεται μετά την απελευθέρωσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο.

Μερικές ώρες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του, ο Σαφίκ Αμίνι, ο οποίος ασκεί χρέη επικεφαλής του σκληροπυρηνικού κινήματος Τεχρίκ-ι Λαμπάικ, που ηγήθηκε πέρυσι των διαμαρτυριών, εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς το δικαστήριο να μην εκδώσει απόφαση υπέρ της «βλάσφημης».

Ο Αμίνι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Η υπόθεση της Μπίμπι προβλήθηκε πέρυσι στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σ' όλον τον κόσμο και η οργάνωση για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δήλωση ζητώντας να της επιτραπεί «να ενωθεί και πάλι με την οικογένειά της και να αναζητήσει την ασφάλεια σε μια χώρα της επιλογής της».

«Οι Αρχές πρέπει επίσης να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε απόπειρες εκφοβισμού του Ανώτατου Δικαστηρίου και να τις ερευνήσουν. Έχουν καθήκον να προστατεύουν κατά των απειλών βίας εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων ή των ζωών δικαστών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε η Ρίμελ Μοχιντίν, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην περιοχή της Νότιας Ασίας.

Το 2011 ένας χριστιανός υπουργός, ο Σαχμπάζ Μπάτι, που είχε ταχθεί κατά του νόμου περί βλασφημίας, δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ, δολοφονήθηκε για τους ίδιους λόγους από τον σωματοφύλακά του.

Το 2014, ένας Πακιστανός δικηγόρος, συνήγορος ενός καθηγητή πανεπιστημίου που είχε κατηγορηθεί για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ, σκοτώθηκε επίσης.

Διαβάστε επίσης