ΚΟΣΜΟΣ

Το «ξεκόβει» ο Γιούνκερ στη Μέι: «Το Brexit δεν είναι προς διαπραγμάτευση»

Το «ξεκόβει» ο Γιούνκερ στη Μέι: «Το Brexit δεν είναι προς διαπραγμάτευση»
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία για το Brexit και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια "δικλείδα ασφαλείας" απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, διαπιστώνοντας πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

Τουσκ: Δεν ξέρουμε ακόμα τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμμένει στη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με tweet του, σε ένα μήνυμά του, όπως είπε, προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

"Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση. Χθες, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει. Αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα χρειαστεί και για μία μελλοντική συμφωνία», υποστηρίζει η Μέι

Η χθεσινή έγκριση της τροπολογίας Σπέλμαν που λέει όχι σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο αυτό (του no-deal Brexit) παραδέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι στη διάρκεια της ώρας των Ερωτήσεων στην Πρωθυπουργό, στη Βουλή, όπου δέχθηκε επανειλημμένως ερωτήσεις από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για το ποιες είναι οι εναλλακτικές που σκοπεύει να διασφαλίσει για το backstop.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η τροπολογία που πέρασε χθες από τους βουλευτές (της βουλευτή των Συντηρητικών Κάρολιν Σπέλμαν και των Εργατικών Τζακ Ντρόμεϊ) και απορρίπτει το Brexit χωρίς συμφωνία, δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

«Χθες το βράδυ το κοινοβούλιο ψήφισε ότι απορρίπτει το no-deal. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Δεν μπορείς απλά να ψηφίζεις ότι το απορρίπτεις, θα πρέπει να ψηφίσεις για μία συμφωνία. Αλλιώς αποχωρείς χωρίς συμφωνία» είπε και πρόσθεσε «μέχρι στιγμής αντιτίθεται (ο Τζ. Κόρμπιν) σε όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση σε σχέση με μία συμφωνία».

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε από την άλλη ότι θέλει μία συμφωνία εξόδου που να προστατεύει τις θέσεις εργασίας, κάτι που προϋποθέτει ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να μετακινηθεί από τις θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης και μίας τελωνειακής ένωσης.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με την Μέι για να συζητήσουν λύσεις που μπορούν να ενώσουν τη χώρα, καθώς μόνο οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν.

«Οι επιχειρήσεις και τα εργατικά συνδικάτα έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία τελωνειακή ένωση και μία δυνατή συμφωνία με την ενιαία αγορά» είπε.

Στα συνεχόμενα ερωτήματά του για τις εναλλακτικές ρυθμίσεις σχετικά με το backstop, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζει μία σειρά από επιλογές που να αλλάζουν ουσιαστικά τη συμφωνία αποχώρησης, όπως για παράδειγμα η «αμοιβαία αναγνώριση αξιόπιστων εμπορικών σχημάτων».

Τόνισε, επίσης ότι πέρα από την χθεσινή ψηφοφορία, θα χρειαστεί και στο μέλλον πλειοψηφία από το κοινοβούλιο για μία συμφωνία.

Το backstop και η τελωνειακή ένωση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέι - Κόρμπιν

Τα προβλήματα γύρω από το backstop, αλλά και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αργά το μεσημέρι ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Η συνάντηση διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα και, όπως ανέφερε στο BBC, ο Τζ.Κόρμπιν, η πρωθυπουργός έλαβε υπόψη τις ανησυχίες του ίδιου για το ιρλανδικό backstop και ότι θα τις μεταφέρει στους συνομιλητές της στην ΕΕ.

Ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού η χώρα θα μπει σε μία συμφωνία χωρίς να έχει το δικαίωμα να αποχωρίσει από αυτή. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήθελε «μία ευρεία τελωνειακή ένωση» με την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο στο πώς θα γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες.

Τον Τζ. Κόρμπιν συνόδευαν στη συνάντηση ο επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας του κόμματος, Νίκ Μπράουν, και δύο ακόμη στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των Εργατικών, ο Τζ. Κόρμπιν είναι απογοητευμένος από τους βουλευτές του κόμματος που συνέπλευσαν με τους Τόρις και υποστήριξαν την τροπολογία Μπράντι.

«H επαναδιαπραγµάτευση της συμφωνίας για το backstop δεν θα είναι εύκολη»

Η Τερέζα Μέι ήταν σαφής ότι η προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit δεν θα είναι εύκολη, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Η Μέι ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη διαδικασία και πως θα υπήρχε απροθυμία στην ευρωπαϊκή πλευρά να θέσει εκ νέου υπό συζήτηση τη Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα: Η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία, εμείς θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, η συμφωνία που συνάφθηκε με την ΕΕ απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο με 230 ψήφους…οπότε θα χρειαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία ώστε να κερδίσουμε την στήριξη της βουλής», εξήγησε.

Μετά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εκπρόσωπος του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών δήλωσε ότι «ο Τζέρεμι επιχειρηματολόγησε για το εναλλακτικό μας σχέδιο», προσθέτοντας ότι ο τόνος της συνάντησης ήταν «σοβαρός και προσηλωμένος» και πως οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

«Δεν υπάρχει χρόνος για εναλλακτικές ρυθμίσεις του backstop»

Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και η συμφωνία Brexit Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο, που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη συνόρου», τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τις τεχνολογίες», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Η ευθύνη για να καθοριστούν οι "εναλλακτικές ρυθμίσεις βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές».

«Για να είμαστε ειλικρινείς κανένας και από τις δύο πλευρές γνωρίζει σήμερα ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι εναλλακτικές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε το backstop όπως είναι», είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως η συνάντηση που είχαν νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφέρει νέες προτάσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί ξανά σε μια πολιτική διακήρυξη για την σκιαγράφηση των στόχων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός απορρίπτει τα σχέδια της Μέι για αλλαγή του backstop

Αλλά και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε στην Τερέζα Μέι ότι δεν θα δεχθεί τα σχέδια της βρετανίδας πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί μια ρύθμιση για τα σύνορα της Ιρλανδίας στην μετά-Brexit εποχή, δηλώνοντας ότι το αποκαλούμενο "backstop" χρειάζεται να είναι ισχυρό από νομική άποψη.

Η Βρετανία εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για το backstop - πολιτική ασφάλεια για να αποτραπεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία - στη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου με την οποία δίδεται εντολή στην πρωθυπουργό Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας.

«Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός καθόρισε για ακόμη μια φορά την απαράλλαχτη θέση της Ιρλανδίας και της ΕΕ για τη Συμφωνία Αποχώρησης και για το backstop, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενίσχυσαν την ανάγκη για ένα backstop που θα είναι ισχυρό από νομική άποψη και εφαρμόσιμο στην πράξη», τόνισε ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ