Τραμπ: Τεράστια πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα - «Κλειδώνει» η συνάντηση με Κιμ
Πηγή: REUTERS/Jim Young

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ χαιρέτισε μια «θαυμάσια επιστολή» που έλαβε από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σημειώνοντας παράλληλα την «τεράστια πρόοδο» στις εμπορικές συνομιλίες των δύο χωρών που προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματίσουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Ανακοινώνεται ο τόπος και ο χρόνος της δεύτερης συνόδου κορυφής με Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στην επιστολή αυτή - που ανέγνωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου - ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε ότι πιστεύει ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας βρίσκονται σε μια φάση «ορόσημο» και πως «ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται με αμοιβαίο σεβασμό».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου και επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση για πιθανή επέκταση της εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο που έχει οριστεί μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμα ότι είτε θα συνάψει μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Κίνα ή θα την «αναβάλει», χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν.

«Δεν θα είναι μια μικρή συμφωνία με την Κίνα. Αυτό, είτε θα είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία είτε θα είναι μια συμφωνία, την οποία απλά θα αναβάλουμε για λίγο» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα εκτός και αν το Πεκίνο ανοίξει τις αγορές του στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον κατασκευαστικό τομέα, τη γεωργία και άλλες βιομηχανίες.

«Αναμένουμε από την Κίνα να ανοίξει τις Αγορές της όχι μόνο στις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, που το κάνει τώρα, αλλά επίσης και στους Κατασκευαστές μας, τους Αγρότες και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Χωρίς αυτό μια συμφωνία θα ήταν απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς ολοκληρώνονται στην Ουάσινγκτον οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ανακοινώνεται ο τόπος και ο χρόνος της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τέλος ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία και την τοποθεσία της δεύτερης συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι έχει επιτύχει "τρομερή πρόοδο" με τη Βόρεια Κορέα, καθώς ξεκινούν οι προετοιμασίες για αυτήν τη δεύτερη συνάντηση.
Η σύνοδος αυτή πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου σε κάποια πόλη της Ασίας.

Διαβάστε επίσης