ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε ένα από τα υποβρύχια του «χαμένου στόλου» του Χίτλερ

Βρέθηκε ένα από τα υποβρύχια του «χαμένου στόλου» του Χίτλερ
Wikipedia / Imperial War Museums

Στο «φως» ήρθε ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου του Β΄ Παγκοσμίου  στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της Αγκβά που βρίσκεται περί τα 97χλμ από την Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah», το υποβρύχιο εντοπίστηκε από το βαθυσκάφος TCG AKIN κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ντοκιμαντέρ από το TRT και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το 40 μέτρων ναυάγιο είναι ένα από τα έξι υποβρύχια που απαρτίζουν τον αποκαλούμενο «χαμένο στόλο του Χίτλερ» (δηλαδή τα U-18, U-19, U-20, U-21, U-22, U-23).

Όπως αναφέρει ο Χακάν Ασλάν, υπεύθυνος του ντοκιμαντέρ Mavi Tutki, γίνονται έρευνες στην περιοχή εδώ και καιρό.

«Διερευνούμε τις επιχειρήσεις των γερμανικών υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα για πολύ καιρό» ανέφερε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία μετέφερε από ξηράς και Δούναβη τα κομμάτια έξι υποβρυχίων στη Ρουμανία, όπου συναρμολογήθηκαν και τέθηκαν σε υπηρεσία κατά των σοβιετικών δυνάμεων.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, τα υποβρύχια αυτά βύθιζαν δεκάδες πλοία μέχρι που η Ρουμανία εγκατέλειψε τη Γερμανία και προσχώρησε στους Συμμάχους το 1944.

Τότε, τα πληρώματα έλαβαν εντολή αυτοβύθισης των τριών υποβρυχίων που παρέμεναν σε υπηρεσία. Τα υπόλοιπα είχαν ήδη βυθιστεί από τις συμμαχικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ